12.11.2017. 10:15
0
Obilježena 23. godišnjica pogibije 82 borca 4. korpusa AR BiH
Učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća na šehidska turbeta u Blagaju i Velinoj gomili na Podveležju, u subotu je obilježena 23. godišnjica od pogibije 82 borca 4. korupsa Armije Republike BiH u vojnoj operaciji “Jesen 94”.

Obilježavanje te godišnjice organizovala je Koordinacija temeljnih boračkih organizacija, proisteklih iz Armije Republike BiH.

Iz boračkih organizacija su i ranije podsjetili da se operacija “Jesen 94” odvijala na prostoru od Vranjevića na jugu do Boraka na sjeveru. Cilj operacije bio je potisnuti neprijatelja sa ovih terena, jer je četiri godine do tada bila situacija da je srpsko-crnogorski agresor svakodnevno granatirao i ubijao civile sa okolnih brda, pa je cilj operacije bio pomaknuti neprijatelja sa tih kota, naveli su ranije iz boračkih udruženja.

Operacija se odvijala u teškim uslovima nepristupačnog terena, loših vremenskih prilika, što je otežavalo izvođenje borbenih dejstava, ali su borci Armije RBiH ipak uspjeli nanijeti velike gubitke neprijatelju, dodali su.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida (RVI) Hercegovačko-neretvanskog kantrona (HNK), Arif Fazlić je izjavio da je Armija BiH u toj operaciji izgubila 82 pripadnika, koji su bili “iskusni borci, dobrovoljci, koji su bili spremni dati svoj život”, te da se desilo ono što se najmanje očekivalo. 

- Sam tok operacije, nažalost, krenuo je nekim drugim, nepredviđenim smjerovima. Jedna grupa Armije BiH, koja je ušla 9. novembra 1994. godine u rejon Podveležja je otkrivena, tako da su se neke stvari dešavale dan prije, desetog, u rejonu Banjdola i Podveležja i vodile su se borbe - rekao je Fazlić.

Neprijatelj je tada, podsjeća Fazlić, doveo jake snage, zatvorio prolaze, tako da je tok akcije išao u drugom smjeru.

- Nismo uspjeli da napravimo faktor iznenađenja, što je bio glavni cilj ove operacije.  S obzirom na to da mi nismo imali teško naoružanje, nismo imali tenkove, jedini način da uspije ova operacija bio je faktor iznenađenja - kazao je.

Operacija je nastavljena i 11-og novembra, bez obzira na to što određeni broj jedinica nije uspio da uđe u neprijateljsku pozadinu i “odradi” svoj zadatak, pa je akcija krenula u drugom smjeru.

- Borci koji su bili u pozadini, oni su nanijeli velike gubitke neprijatelju, što u ljudstvu, što u tehnici. Danas, 23 godine kasnije, naša je obaveza da pamtimo, da obilježavamo i da podsjećamo na ono vrijeme, kada smo bili spremni svi da damo život za Bosnu i Hercegovinu. Jer, bez obzira na sve, mi, Armija Bosne i Hercegovine, je temelj naše države, Republike Bosne i Hercegovine, jedne i jedine i opet, ako ne daj Bože zatreba, mi smo spremni da branimo svoju državu i svoj narod - dodao je Fazlić.

Pored velikog broja građana, članova porodica poginulih boraca, te zvanica vlasti, poput predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH, Edina Mušića, predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Šerifa Špage, te ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, Rašida Hadžovića, obilježavanju 23. godišnjice pogibije 82 borca prisustvovao je i komandant odbrane Srebrenice, Naser Orić.

On je izjavio da je motiv dolaska u Blagaj da posjeti šehide širom BiH.

- Nažalost, meni je uskraćeno da ja posjećujem mjesta gdje su pokopani moji ratnici i evo, moram da dođem da ukažem počast svim pripadnicima Armije BiH širom Bosne i Hercegovine, koji su se borili za svaki pedalj ove naše lijepe države - rekao je Orić.

- Ovo je jedan detalj gdje mi Bošnjaci pokazujemo svoje jedinstvo, bez obzira na to ko kojoj partiji pripada. Opet, ovdje na ovakvim mjestima pokazujemo jedinstvo, gdje je to jedna dobra poruka za mlade generacije - dodao je.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.