16.11.2017. 13:54
0
Bivši radnici Hidrogradnje ispred zgrade Vlade: Naplatite dug od Iraka, dajte nam naša prava
Dio bivših radnika građevinske firme „Hidrogradnja-u stečaju“ Sarajevo i danas protestom pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu traži sastanak sa premijerom Fadilom Novalićem.

Radnici zahtijevaju isplatu osam plata, koje im i pripadaju po Zakonu o stečaju, te uvezivanje staža za oko 240 radnika koji su setekli uslove za penziju. 

Kasim Proho kazao je da u Hidrogradnji ima para, ali da ih ne raspoređuju na radnike i obespravljene bivše radnike koji čekaju penziju.

- Prodata je i Direkcija i namireni ljudi iz Direkcije. Mi smo ostali nigdje. Nema nikakva uvida u potrošnji novca. Novaca ima. Radnicima penzionerima samo su dali po 4.000 KM da im zamažu oči  - kazao je Proho za Patriju.

On je 2013. godine stekao uslov za penziju.

Također danas se moglo čuti da radnici traže da se naplati dug od Iraka.

Podsjećamo, više od 400 miliona dolara Vlada Iraka duguje bh. građevinskoj kompaniji Hidrogradnja, u kojoj je u oktobru prošle godine pokrenut stečaj, zbog gubitaka u kompaniji.

Patria je u posjedu dokumentacije iz koje se vidi da postoji dug Vlade Iraka prema Hidrogradnji, i to u iznosu od 419 miliona dolara (oko 769 miliona KM). Izvještaj je sačinila komisija Ujedinjenih nacija. Vlada Iraka također ne negira postojanje ovog duga.

Naplata duga od Vlade Iraka ne samo da bi riješila probleme u Hidrogradnji, već bi mogla biti iskorištrena i kao snažna finansijska potpora za Bosnu i Hercegovinu.

Hidrogradnja je u Iraku radila na projektima izgradnje tri brane; Haditha, Hemren i Bekhmen. Tokom rata u Iraku od 1991. do 1993. imovina bh. građevinske kompanije je uništena. Dio dugovanja je naplaćen od iračke strane, dok dug od 419 miliona dolara još uvijek stoji.

Hidrogradnja je krajem 2016. otišla u stečaj zbog ogromnih gubitaka u kompaniji. Oko stotinu miliona KM Hidrogradnja duguje za doprinose, plaće i druge obaveze za oko 700 radnika kompanije, u šta su uračunata i druga dugovanja... Radnici ove kompanije ne rade već neko vrijeme. 

 (NAP/Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.