17.11.2017. 14:01
0
Presuda za nadu djece Konjević Polja: Spremni smo vratiti se u škole, samo implementirajte presudu
Pravna bitka roditelja i djece iz Konjević Polja započela je 5. septembra 2013. godine. Tužitelji su tvrdili da su žrtve diskriminacije na etničkoj i jezičkoj osnovi, na način da je bošnjačkoj djeci iz Konjević Polja uskraćeno pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

Sud je četiri i po godine kasnije presudi, doduše prvostepeno, ali ipak značajno - djeca u Konjević Polju imaju pravo da nastavu izučavaju na bosanskom jeziku. Osnovni sud u Srebrenici u potpunosti je uvažio tužbeni zahtjev roditelja djece bošnjačke nacionalnosti.

Nedim Ademović, advokat kazao je da je ovo samo jedan od postupaka koji se vodi, a tiče za zabrane diskriminacije i prava na obrazovanje na etničkoj osnovi.

- Mi smo prije četiri godine pokrenuli postupak, tek sada smo dobili presudu. Nije normalno da traje četiri godine, a tema, iako je pravno pitanje, u raljama je politike, što je pitanje koncepta obrazovanja u cijeloj BiH - političko, a ne pravno pitanje. Mi smo sretni što smo dobili presudu koja je odraz međunarodnih standarda, ustavnih standarda. Sud je napisao dobru presudu, koja se treba izučavati. Sva djeca i roditelji u cijeloj BiH, bez obzira na teritoriju gdje predstavljaju manjinu imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Imaju pravo da se služe udžbenicima na maternjem jeziku, i da se latinično i ćirilično pismo podjednako koriste – kaže Ademović.

On je ocijenio da je presuda perfektno napisana, preuzeti su međunarodni standardi u jednom pluralnom društvu.

- Ti zakoni se ne poštuju kada je u pitanju izvršna vlast. Organi javne vlasti, ministarstva obrazovanja i kulture, škole, svojim praksama ne poštuju zakone ove države i uvode diskriminacijske prakse - kazao je Ademović.

Senad Muminović, član Savjeta roditelja djece iz Konjević polja je kazao da je ova presuda mali početak - ali značajan za povratnike u RS. On je istakao da njihovih 120 djece i dalje u Novoj Kasabi u Edukacijskom centru uče bosanski jezik po planu i programu iz Kantona Sarajevo, ali d asu spremni sutra krenuti u zvaničnu školu ako se presuda provede,

-Iste probleme imaju i drugi povratnici, mi se nadamo da će ovu presudu implementirati. Presretni smo presudom, nismo očekivali da će biti od riječi do riječi, kako smo predložili - naveo je Muminović.


(Patria/Admir Oručević))

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.