24.11.2017. 16:38
0
"A šta je tu herojsko predsjedniče Dodik? Je li herojski pobiti oko 33.000 civila? Jel li herojski pobiti 102 djeteta u Prijedoru?"
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što je sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo doživotnu kaznu zatvora generalu Vojske RS Ratku Mladiću zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i zbog nekoliko drugih tačaka optužnice.

Dodik je nakon presude rekao da je Mladić heroj i patriota za Srbe te da će presuda samo osnažiti taj osjećaj. 

Psiholog i publicista Srđan Puhalo je nakon takve izjave Dodika za portal Frontal.ba napisao blog, u kojem Dodika moli da mu odgovorti na nekoliko pitanja:

„Jel' herojski zločin nad svojim narodom preduprijediti zločinom nad drugim narodima?“

„Jel' herojski pobiti oko 33 000 civila?“

„Jel' herojski pobiti 102 djeteta u Prijedoru?“

„Je li herojski kada napraviš masovnu grobnicu veliku kao pola fudbalskog igrališta?“

„Je li herojski kada usred Banjaluke porušiš crkvu samo zato što je katolička?“

„Je li herojski kada naparviš „strašan zločin“ u Srebrenici?“

„Je li herojski kada u Foči otvoriš javnu kuću i siluješ dojučerašnje komšinice?“

„Je li herojski kada natrpaš u Višegradu punu Aljića kuću sa 65 civila i zapališ ih?“

„Je li herojski kada porušiš 534 džamije na teritoriji koje je kontrolisala vojska i policija Republike Srpske?“

„Je li herojski prebijati na smrt zarobljenike i civile u onim štalama na Manjači?“

„Je li herojski kada na sudu priznaš krivicu za nešto, a onda kad izađeš na slobodu kažeš da si se“ samo šalio?

„Je li herojstvo kada sve ovo znaš i ćutiš o tome?“

„Jel' herojski da iz rata izađeš bogatiji, nego u miru?“

„Jel' herojski zločine pojedinca pripisivati čitavom narodu?“

„Ne znam predsjedniče Dodik, meni se čini da nije, ali vama i ovim oko vas izgleda da jeste. Zato sam malo zbunjen. Šta da kažem djeci kada me upitaju šta je to herojstvo i ko je to heroj?“

„Obraćam vam se kao zbunjeni roditelj koji je potpuno svjestan vašeg znanja i iskustva. Nekoliko puta ste potpuno mijenjali mišljenje o svemu i svačemu i to mi daje za prvo da vam se obratim kao ekspertu. Osim toga vi ste otac, djed i Srbin što mi je veoma važno kao stanovniku Republike Srpske.

Elem, ja sam roditelj dva djeteta i pokušavam da ih vaspitam da budu dobri ljudi, dobri Srbi, dobri stanovnici Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ali i sami znate koliko je to teško. Danas biti dobar čovjek, ne znači biti i dobar Srbin. Dobar Srbin danas znači biti loš Bosanac i Hercegovac. Mislim da me razumijete? U kontekstu ovih posljednjih napada na Republiku Srpsku, ja sam se malo pogubio oko pojma herojstva. Znate ja vam se u Republici Srpskoj opažam kao neuravnotežena osoba sklona pohlepi i egzibicionizmu, sa željom za priznanjem i dokazivanjem. Dodamo li tome da sam odrastao u Kalnoviku, sasvim je jasno da sam malo psihički opičen.

Zato pomagajte. Kako vi danas definišete herojstvo i heroja?“, napisao je, između ostalog, Srđan Puhalo, prenosi agencija Patria.

(Patria / Frontal.ba)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.