24.11.2017. 20:30
0
Dr. Petrič: Kada se otarasi ideje velike Srbije, ta zemlja će napredovati i pomoći region
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da je presuda generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH, bila sasvim očekivana. On smatra da je Mladić osuđen samo zbog toga jer je Srbin.

Još jedan Srbin osuđen je u Hagu. Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo da učinimo. Sve se to dešava jer silni svjetski moćnici rade đavolska djela, a mi trpimo posljedice - rekao je Irinej. Slične poruke došle su i od nekih vodećih političara iz bh. entiteta Republika Srpska.

Politički vrh Srbije bio je za nijansu odmjereniji u izjavama, ali su i te izjave uglavnom polazile od toga da se nekome sudi jer je – Srbin.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu za argentinski list La nacion je izjavio da „nema nikakve sumnje da je Ratko Mladić trebao da bude osuđen za masakre u Srebrenici“, ali je postavio i pitanje, „šta se dešava s hiljadama Srba koji su bili ubijeni tokom rata“. 

- Nije moguće da nema nikoga osuđenog za to u Haagu. Ovaj sud je stvoren samo kako bi osudio Srbe - rekao je Dačić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u Srbiji „svi znali da će to da bude ishod.“

- Moj poziv građanima Srbije je da počnemo od danas da gledamo u budućnost, kako da čuvamo mir i stabilnost u regionu, kako će da nam žive djeca, kako ćemo da otvaramo više fabrika... I da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja, i svake druge vrste znoja, da stvaramo bolju Srbiju za nas - rekao je Vučić.  

Profesor međunarodnog prava iz Ljubljane i član Savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES dr. Ernest Petrič kaže za agenciju Patria da ga ne iznenađuju reakcije iz Srbije, iako, dodaje, one nisu opravdane. Haški sud, kaže dr. Petrič, nije prijeki sud. Odbrana Mladića je imala godine pred sobom da dokaže njegovu nevinost. I nije uspjela. S druge strane, podsjeća, u Srebrenici su grobovi i kosti ljudi koje niko ne može osporiti. On ne vidi niti jednu grešku Haškog suda u procesu protiv Mladića.

- Već 20 godina nakon tragedije, a možemo je nazvati balkanska tragedija, sva ta pitanja se i dalje politiziraju. Ako je „naš“ čovjek, onda kažemo da nije kriv. Ako je „njihov“ čovjek, apriorij kažemo da je kriv. To je na neki način tipično za naše sredine. Rekao bih da je to rezultat nepostojanja razvijenije pravne i političke kulture – kaže dr. Petrič. Dodaje da baš kad se radi „o nama samima, potrebno je činjenice o zločinima istjerati na vidjelo i kazniti zločince“, što bi, smatra, bilo ljudski, mudro i korisno za sve. 

- Da su oslobodili Mladića, po ulicama bi urlali oduševljeni, i niko ne bi pomislio na sve te žrtve, njihove rođake, djecu, žene, sestre... – kaže Petrič. 

Ovaj bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije smata da Srbija ima velike potencijale, sposobne ljude i da je Srbija jedna od najznačajnijih nacija u regionu. Ali, punim plućima će prodisati i krenuti naprijed tek onog momenta „kada se otarasi ideje 'velike Srbije', i priče 'mi smo posebni'." 

- Kada se toga otarasi, Srbija će biti jedna lijepa država, i povući će čitav region za sobom – kaže dr. Petrič za agenciju Patria.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.