26.11.2017. 21:30
0
Antifašisti u Bihaću obilježili 75 godina od 1. zasjedanja AVNOJ-a
U Bihaću je danas obilježena 75. godišnjica 1. zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ). Okupili su se antifašisti iz BiH, kao i zemalja regije Hrvatske, Srbije...Na svečanoj akademiji održanoj u Muzeju poručeno je da AVNOJ nije samo zajednička prošlost već i vizija za budućnost. Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Nakon oslobađanja Bihaća i proglašenja Bihaćke Republike, 26. i 27. novembra 1942. godine u ovom gradu održano je Prvo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), koje je bilo od velikog značaja za političku afirmaciju narodnooslobodilačkog pokreta na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Hakija Abdić, predsjednik Lige antifašista jugoistočne Evrope kazao je da "nije bilo prvog zasjedanja, ne bi bilo ni drugog, ali ni trećeg." 

- Ne bi bilo ni ZAVNOBiH-a, a ni naše BiH, niti nas danas ovdje. AVNOj jeste stvorio Socijalističku Jugoslaviju, ali je stvorio i Socijalističku Bosnu i Hercegovinu. Zato, koliko god je važan za stvaranje moderne Jugoslavije, isto toliko, možda čak i više, bitan je za stvaranje moderne Bosne i Hercegovine te ostalih jugoslovenskih država. Zato je AVNOJ naša zajednička svetinja i vizija za budućnost - rekao je Abdić.

Bakir Nakaš, predsjednik SUBNOR-a BiH rekao je da je u otporu snagama fašizma, Bihać bio jedna od svijetlih tačaka Evrope.

- U periodu kada je gotovo cijeli evropski kontinent bio pod čizmom fašističke Njemačke, ovdje je egzistirala teritorija veličine današnje Belgije i Holandije na kojoj je u vrlo kratkom periodu vlast Bihaćke republike stvorila elemente za nastanak nove države – nove Jugoslavije. U današnjim prilikama, kada u BiH nismo u stanju promijeniti dva zareza u Ustavu ili odluke evropskih sudova o ravnopravnosti svih ljudi koje traju već 15-tak godina, Titova Jugoslavija je to učinila u nekoliko dana i stvorila AVNOJ kao temelj jedne nove federativne države u kojoj je ravnopravnost i jednakost bila osnovna postavka - kazao je Nakaš.

(Patria / Haris Ahbabović)

AVNOJBihac
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.