27.11.2017. 14:58
0
Kroz projekt sa državnim arhivom Turske osigurana vrijedna donacija
Direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepid boravio je u Instanbulu, gdje je krajem prošle sedmice održao sastanak sa direktorom Arhiva Republike Turske Ugur Unalom.

Na sastanku je usaglašen konačan tekst Aneksa sporazuma koji se odnosi na digitalizaciju arhivske građe na osmanskom jeziku, a nalazi se u arhivima Bosne i Hercegovine. Klepid je istakao da se radi o mnogostrukom interesu za instituciju koju predstavlja.

- Konačno smo dogovorili da ta građa bude arhivistički sređena, a potom digitalizovana. Bitno je naglasiti da će sažeci dokumenata biti prevedeni u naredna 24 mjeseca na moderan jezik - istakao je Klepid.

Dodao je da je dogovorena isporuka i predaja skupocijene mašine za skeniranje dokumenata u trajno vlasništvo za šest ustanova. 

- Radi se o značajnoj pomoći za naše arhive iz prostog razloga što su budžeti ovih ustanova u velikoj mjeri ograničeni i često nismo u stanju izdvojiti sredstva za nabavku te vrste opreme - zaključio je Klepid, saopćeno je iz Info službe Arhiva BiH.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.