29.11.2017. 12:19
0
Igor Crnadak o svojim putovanjima: Nisam nijednom sjedio u Sarajevu, a da je ovdje bila sjednica, da ja nisam došao
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je, nakon poslaničke rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o njegovim putovanjima, zamolio sve one koji su danas i prije pokušavali da ga „posvađaju sa parlamentom“, da to ne rade.

Naveo je kako izuzetno cijeni i poštuje rad svakog poslanika i delegata i značaj onoga što se radi u državnom parlamentu.

- Nemojte isključivo brojati moja pojavljivanja u ovoj sali i kroz tu prizmu cijeniti moj odnos prema vama. Oni koji na to usmjeravaju su nekorektni. Nisam ni jednom sjedio u Sarajevu, a da je ovdje bila sjednica da ja nisam došao - ustvrdio je ministar Crnadak.

Istaknuo je da misli da je ovo jedini slučaj na svijetu ikada „ da se o jednom ministru vanjskih poslova raspravlja na ovakav način, a da se nije desila nikakva nezakonitost, nikakvo probijanje budžeta, nikakvo probijanje predviđenih troškova, nije napravljen nikakav gaf, nikakav promašaj, nikakav skandal...“.

- Ništa od toga ja ovdje nisam čuo. Ali, uprkos tome, pravo parlamenta i svakako moja obaveza da u tome učestvujem, je ovakva rasprava - kazao je ministar Crnadak.

Osvrćući se na predložene zaključke poslanika SBB-a BiH da ministar vanjskih poslova dostavi detaljan izvještaj o svim putovanjima van BiH tokom mandata, te da se on i članovi Predsjedništva BiH pozovu na tematsku sjednicu pod nazivom „vanjskopolitički pravci i ciljevi BiH i uticaj geopolitičkih tokova na BiH“, Crnadak je kazao da nije problem da se dobiju svi ti podaci te da se ponovo raspravlja o tome i da se pozove Predsjedništvo BiH.

- Mislim da bi bilo dobro da imamo jednu raspravu o spoljnopolitičkom položaju BiH, funkcionisanju čitavog sistema i uticaju svih institucija, jer nije MVPBiH jedini koji u tome radi - kazao je Crnadak.

Naveo je kako je očekivao da predlagač tačke dnevnog reda  Damir Arnaut „počne sa čestitkom“, napominjući da je jučer BiH napravila „veliku stvar, ukinute su vize za sve građane za putovanje u najmnogoljudniju zemlju na svijetu, u Kinu, jednu od najbrže rastućih ekonomija“.

- Što se tiče efekata raznih putovanja i uopšte funkcioniranja DKP mreže, iskreno se radujem tome, ali će se tada morati otvoriti sva pitanja. Imamo situaciju gdje je samo predlagač inicijativa koštao Ministarstvo oko 520 hiljada KM samo za jedan svoj mandat kao ambasador. Moramo vidjeti šta su bili efekti i toga - smatra Crnadak.

Naglasio je da ministarstvo koje on vodi „nije ni jedne godine probilo budžet, nije probilo ni jednu stavku, ni jednu poziciju koja se odnosi na putovanja“.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Informaciju o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihovoj svrsi za interese BiH i njenih građana, koju je predložio poslanik Damir Arnaut (SBBBiH). 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.