1.12.2017. 12:29
0
Crnadak razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za evropske poslove
U nastavku službene posjete Vašingtonu, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao sa novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Wessom Mitchellom, kojem je ukazao da su među prioritetima vlasti BiH na svim nivoima primjena i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i beskompromisna borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pri tome je konstatovao činjenicu da uprkos jasno izraženoj političkoj volji i dalje nema rezultata u oblasti borbe protiv korupcije na najvišem nivou, što stvara dodatno nepovjerenje u institucije na svim nivoima.

Na unutrašnjem planu, istakao je poseban problem neučinkovitog pravosuđa, koje i dalje ne uspijeva da riješi i procesuira veliki broj zločina počinjenih tokom ratnog perioda.

Crnadak je izrazio spremnost za nastavak partnerske saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država dodajući da su glavni vanjskopolitički prioriteti BiH integracija u EU i snažnije povezivanje zemalja i naroda u regionu.

U tom pogledu, pomoćnik državnog sekretara SAD Mitchell naglasio je da SAD ostaju privržene evropskom putu BiH i reformama koje u okviru istog procesa stoje pred institucijama BiH.  

Uputio je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za doprinos BiH u Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a i za donacije koje je BiH u okviru iste borbe u više navrata isporučila saveznicima.

Na sastanku je razgovarano i o partnerstvu BiH i NATO, sa posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja MAP-a u 2018. godini.

U okviru posjete Vašingtonu, Crnadak je bio gost centralne informativne emisije Glasa Amerike, tokom koje je razgovarano o aktivnostima održanim u toku navedene posjete, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 (FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.