4.12.2017. 12:16
0
Horowitz : Korupcija je lopov koji krade od građana BiH
Korupcija je lopov koji krade od građana Bosne i Hercegovine sve ono u čemu treba da uživaju, poručio je zamjenik šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Paul Horowitz na otvaranju informativnog štanda u okviru kampanje ''Borba protiv korupcije''.

Otvaranjem štanda u Sarajevu počela je Sedmica obilježavanja borbe protiv korupcije u BiH, u čijem fokusu će biti podizanje svijesti o važnosti borbe protiv korupcije.

Horowitz je novinarima kazao da korupcija utječe na život svakog čovjeka u BiH te da je prisutna svuda.

- Samo zajedno možemo raditi na rješavanju ovog problema. Informiranje građana kako da prijave korupciju je jedan od koraka u rješavanju ovog problema - istakao je Horowitz.

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović je istakao da današnja kampanja predstvalja nastavak aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Podsjetio je da je MUPKS-a, da bi povećao stepen borbe protiv korupcije, aktivirao aplikaciju za online prijavu korupcije.

- Na taj način građani mogu prijaviti korupciju anonimno, a svakako ostaje i naš broj 122 koji je otvoren za prijave - naveo je Halilović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u protekle dvije godine podiglo je ukupno 41 optužnicu u vezi s predmetima koji se dovode u vezu s koruptivnim radnjama.

Šef Odjela za privredni kriminalitet i korupciju Tužilaštva KS-a Sanin Bogunić je istakao da je ove godine podignuta 21 optužnica protiv 97 osoba u vezi s tim krivičnim djelom.

- Predmetima tih optužnica su obuhvaćeni javni zvaničnici, bivši ili sadašnji tužioci, advokati, sudije, profesori, bivši ministri, načelnici općina, a sve te optužnice su potvrđene  - kazao je Bogunić, navodeći da je za manje od dvije godine urađeno mnogo na borbi protiv korupcije.

Kampanju "Borba protiv korupcije" pokrenuli su Uprava policije MUPKS-a i Tužilaštvo KS-a u saradnji s Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci (ICTAP) i Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade SAD-a (INL).

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.