5.12.2017. 16:50
0
Crnadak: Kulturološke različitosti treba da budu prednost u BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas, 5. decembra na konferenciji "Evropska Bosna i Hercegovina: kulturna raznolikost i pomirenje", koja je održana u Evropskom parlamentu u Briselu.


Na početku obraćanja, ministar je rekao da opredjeljenje EU da Bosna i Hercegovina i druge zemlje u regionu treba da budu dio EU nikada nije bilo jasnije i čvršće, te da će brzina procesa integracije zavisiti isključivo od nas samih.

Govoreći o kulturološkim različitostima u Bosni i Hercegovini, ministar Crnadak je istakao da to treba da bude prednost Bosne i Hercegovine i da vrijeme kada se izražavala mržnja prema svemu što je različito mora zauvijek ostati u prošlosti.

Ministar Crnadak je podvukao da je za uspostavljanje trajnog međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini potrebno završiti proces pomirenja, te da je u tom kontekstu važno da svaki zločin počinjen za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini dobije svoj sudski epilog.

Istakao je da je u tom smislu potrebna veća efikasnost pravosuđa koje još uvijek nije uspjelo da otkrije odgovorne za teške zločine počinjene za vrijeme rata.

Na kraju obraćanja, ministar Crnadak je rekao da je promocija kulturoloških različitosti Bosne i Hercegovine i jedan od segmenata rada diplomatske mreže, te je kao neke od rezultata naveo postavku posvećenu Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Stokholmu, predstavljanje kulturno-umjetničkih sadržaja tokom predsjedavanja Savjetom Evrope i izbor Bosne i Hercegovine u Svjetski komitet za naslijeđe UNESCO-a, saopćeno je Ministarstva vanjskih poslova BiH.  

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.