6.12.2017. 20:53
1
Sa Radončićevog mobitelja upućena poruka kontaktu "Iz. novi Bakir" u kojoj je pisalo: Hvala za Sloveniju, vidjet ću da to bude ozbiljna osoba za SDA i SBB
Na nastavku suđenja Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću danas su pročitane poruke koje je članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću poslao Radončić, a koje se tiču imenovanja ambasadorice u Sloveniji, javlja detektor.ba

Vještak Federalne uprave policije (FUP) Adnan Bešlić, prije čitanja poruka, rekao je da je vještačio Radončićev mobitel o čemu je sačinio nalaz.

Prva SMS poruka koju je pročitao Bešlić je sa Radončićevog mobitela upućena na kontakt “Iz. novi Bakir” 8. januara 2016. sa sadržajem: “Hvala za Sloveniju, vidjet ću da to bude ozbiljna, kompatibilna osoba za SDA i SBB koja ima iskustva u diplomatiji”.

Druga poruka koju je Bešlić pročitao, a koja je sa Radončićevog mobitela upućena 12. januara 2016. na isti broj je sadržaja: “Hvala”.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je rekla da je iz prve poruke jasno da je Sloveniju dobila Radončićeva stranka i da to, prema njenim riječima, znači da je optuženi trebao predložiti osobu koja će biti ambasador.

“U cjelosti se potvrđuju navodi optužnice i na koji način je došlo do imenovanja ambasadorice i ko je podnio prijedlog. Poruka sa sadržajem ‘hvala’ je upućena nakon što je član Predsjedništva BiH Izetbegović poslao Radončiću SMS sa sadržajem: ‘Imenovali smo ambasadorku u Sloveniji'”, rekla je tužiteljica.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, Bešlić je rekao da je nalaz sačinio po naredbi Tužilaštva BiH, ali da nije imao naredbu Suda BiH, nakon čega je branilac Asim Crnalić rekao da se radi o nezakonitom dokazu.

„Viber i SMS poruke su pismena komunikacija među njenim sudionicima. Ovdje se radi o povredi prava na prepisku“, dodao je Crnalić.

Radončić je prokomentarisao da je jedini način da SBB predloži ambasadora bio da se to uradi pismenim putem, što se nije dogodilo.

„Iz provedenih dokaza se moglo vidjeti da je to samo moglo uraditi Predsjedništvo“, istakao je Radončić.

Vijeće je prihvatilo dio dokaznog prijedloga Radončićeve Odbrane da se u svojstvu svjedoka sasluša član Predsjedništva BiH Dragan Čović na okolnosti tačke optužnice koja se odnosi na imenovanje ambasadorice u Sloveniji.

Pored toga, prihvaćen je prijedlog da kao svjedok Odbrane bude saslušan tužilac Dubravko Čampara, potom Eugen Šušak, Rusmir Mesihović, Azra Halilović, Faruk Vele i Kenan Kešmer, koji bi iskaze trebale dati na narednom ročištu 13. decembra.

Odbrana je najavila i da će Radončić svjedočiti u svoju korist.

Odbijen je prijedlog Odbrane za saslušanjem Bože Mihajlovića koji je u ovom predmetu bio postupajući tužilac, kao i direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Perice Stanića. Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je rekla da će odluka o ostalim dokaznim prijedlozima Odbrane prvooptuženog biti donesena naknadno.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.