7.12.2017. 22:50
0
Iz DF-a također poručili da će glasati protiv akciza
Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici je, između ostalog, vezano za jučer usvojeni, po ko zna koji puta, Nacrt Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju naglasilo da smo, kao lijevo orijentisana stranka, socijalno osjetljiva, posebno prema radnicima i penzionerima, dužni upozoriti na sljedeće.

- Prije svega, petnaest mjeseci je prošlo, a da vladajuća parlamentarna većina nije uspjela izglasati ovaj Zakon, što svjedoči o dominaciji usko stranačkih ili lobističkih interesa koji se urijetko „poklope“, a to je najbolji pokazatelj čvrstine i dosljednosti te koalicije.

Izražavamo zabrinutost da je ovaj Zakon, vještom manipulacijom Vlade Federacije BiH, kreiran na štetu budućih penzionera. Ukazujemo na podatak da je Zavod PIO/MIO u ovom trenutku u dubiozi od 140 miliona maraka, da je pred kolapsom jer penzije isplaćuje zaduživanjem, što niko od vladajućih neće da prizna.

Taj „manjak“ zapravo bi bio „namiren“ preko leđa budućih penzionera, odnosno novom načinu izračuna penzija, prema kojem će im one biti manje nego što bi bile po dosadašnjoj metodologiji. 

Najdirektnije: Mislimo da će cijenu svih ovih manipulacija i neviđenu igru sa penzionerima najviše platiti budući penzioneri koji se budu penzionisali kao radnici iz realnog sektora sa mizernim platama koje danas imaju prijavljene Fondu PiO/MiO.

Zato će Demokratska fronta iskoristiti svaku amandmansku mogućnost uticaja na izmjenu ovog Zakona i njegovog poboljšanja za sve kategorije penzionera, posebno onih koji to tek treba da postanu, a među njima onima najbrojnijim – radnicima iz realnog sektora koji su i ovako dovedeni na samo rub siromaštva. 

Predsjedništvo je podržalo zajedničku inicijativu i rad naših pregovaračkih timova vezan za Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Do sada obavljeni razgovori sa većinom parlamentarnih stranaka pokazuje da smo na dobrom tragu, jer se zalažemo za princip da na izbore ne izlaze narodi, već građani, a naš zajednički prijedlog (DF-SDP) zadržava multietnički sastav parlamentarnih domova.

Predsjedništvo je na današnjoj sjednici još jednom potvrdilo da će naš Klub poslanika u Parlamentu BiH glasati protiv najnovijeg Prijedloga Zakona o akcizama. 

Predsjedništvo je usvojilo novi Poslovnik o radu Političke akademije kao i instrukcije za vjećničko i poslaničko djelovanje pri donošenju budžeta na svim nivoima vlasti. 

(Patria / Haris Ahbabović)

DFAkcize
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.