11.12.2017. 13:47
0
Parlamantarci svijeta: Slobodna trgovina je šansa, a ne prijetnja
Usvajanjem završnog dokumenta u kojem parlamentarci iz cijelog svijeta apeluju na očuvanje principa slobodne trgovine po pravilima jednakim za bogate i siromašne države, u Buenos Airesu je okončana parlamentarna konferencija o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), u čijem radu je učestvovala i delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

U bh. delegaciji bili su predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Šemsudin Mehmedović i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kožul, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

U završnom dokumentu konferencije koju su zajednički organizovali Interparlamentarna unija (IPU) i Evropski parlament, oko 250 parlamentaraca iz više od 60 država i međunarodnih parlamentarnih organizacija snažno su podržali multilateralizam kao mehanizam nadzora i kontrole djelovanja WTO i istakli da slobodna trgovina treba da bude šansa za ekonomski razvoj i napredak, a ne prijetnja, kako je u ovom trenutku doživljavaju brojne zemlje u svijetu.

Učesnici Parlamentarne konferencije o WTO iz Buenos Airesa su uputili poruku da dijalog i zajednički rad na pitanjima kakva su sigurnost hrane, očuvanje životne okoline, jednake šanse za žene i mlade te revolucionarni tehnološki napredak koji sve zemlje nisu u stanju da prate, predstavljaju najbolji način da se rješavaju političke i ekonomske krize, kao i veliki trgovinski sporovi koji potresaju današnjicu.

Po okončanju Parlamentarne konferencije, članovi Delegacije PSBiH prisustvovali su inauguralnoj sesiji kojom je u Buenos Airesu otvorena 11. ministarska konferencija WTO, najvažniji godišnji skup ove međunarodne organizacije koja broji više od 160 zemalja članica.

Nakon otvaranja 11. ministarske konferencije WTO, članovi Delegacije PSBiH imali su susret s predsjedavajućim Radne grupe WTO za pregovore s Bosnom i Hercegovinom, ambasadorom Atanasom Atanassovom Paparizovom, s kojim su razmijenjene informacije o stanju pregovora naše zemlje za punopravno članstvo u WTO.

Bosna i Hercegovina je u završnoj fazi pregovora za članstvo u WTO. Sa Brazilom, Ukrajinom i Rusijom u toku su pregovori po čijem okončanju neće biti prepreka da Bosna i Hercegovina bude primljena u punopravno članstvo WTO. 

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.