18.12.2017. 16:41
0
Muriz Memić: Sud ne dozvoljava da dođem do istine, ali ja idem dalje
Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića kazao je nakon današnjeg suđenja da je „potpuno jasno da Sud ne da da ja dođem do istine“.

- Sud je odbio da Tužilaštvo da sakrivene dokaze, neće da čitaju izjavu dr. Alije Čelje, znači doktor koji je operisao Dženana koji je najbolje vidio Dženana i njegove povrede koji je meni jasno i decidno rekao da nije saobraćajna nesreća – kazao je Memić.

Tužilaštvu KS i Sudu ne odgovara izjava dr. Alije Čelje, kazao je Memić koji je medijima dao izjavu datu u MUP KS.

- On je trebao biti saslušan u Tužilaštvu prvi dan, Tužilaštvo je bježalo od njega, saslušali su ga tek 7. juna u MUP-u, a Tužilaštvu nije nikada. On je časno i pošteno rekao šta je bilo sa Dženanom. Ja neću stati idem dalje, ja samo tražim istinu.

Advokat porodice Ifet Feraget kazao je da je „ovo jedan način na koji Sud svjesno uskraćuje odbrani ono što im je zakonom propisano“.

- Ovdje nema Sud nikakav težak zadatak. Sud je morao naložiti Tužilaštvu, a Tužilaštvo je moralo davno ove dokaze objelodaniti i dostaviti odbrani. Ako idemo u postupak sa 200 sakrivenih dokaza onda je očigledno da je jedini cilj ovakvog postupanja da se produži bol porodice Memić i da se čeka da se ovaj čovjek (Muriz Memić op.a.) umori. Mi ćemo sigurno ići do kraja, pravda jeste spora, ali u situaciji kad nemate dvije stotine dokaza onda ne možete govoriti o sporoj pravdi.

Feraget je potcrtao da se radi o „konkretnim opstrukcijama“.

- Mene je zabrinula ovakva današnja odluka suda. Zakon je decidan, tužilac nema nikakvu diskreciju, sud nema nikakvo pravo da zadire u pravo odbrane, dokazi moraju biti u posjedu branioca bez obzira da li će ih on koristiti ili neće. Ovo je prvi put da sud uskraćuje odbrani pravo pristupa dokazima. Ovo je vrlo simplifikantno, mislim da bi trebalo biti određenih posljedica. Kao branilac ja dižem svoj glas, mislim da je ovo apsolutna negacija vladavine prava – zaključio je Feraget. 


(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.