18.12.2017. 18:17
1
Ministar Čampara ne može ostati u Vladi nakon policijskih protesta
U Federaciji je vlast uspjela okrenuti protiv sebe i policiju, i to je čini jednim od rijetkih primjera u Evropi.
Policija je odraz pravne države. Može biti uređena na razne načine, ali svaka država ima isti zadatak; da zaštiti čovjeka i njegovu imovinu. Da osigura uslove za demokratsko življenje. Policija je aparat uz pomoć kojeg država štiti dostojanstvo svakog bića.

Policija je u Federaciji nezadovoljna. U nekim kantonima nisu zadovoljni plaćom, danas svi skupa nisu zadovoljni novim penzionim zakonom. Dakle, policajca nakon specifičnog radnog vijeka čeka neizvjesna starost. Kako očekivati od nezadovoljnog policajca da vrijedno i požrtvovano čuva demokratski poredak jednog društva. Ako policija ne čuva, ko će sačuvati krediblitet države. Tamo gdje ne vlada država i zakon, vlada mafija.

Sve upućuje na to da vlast u Federaciji nije briga za policiju. Tako je barem pokazao i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. Nije se pojavio pred oko 2.000 policajaca koji su u ponedjeljak protestvovali ispred zgrade Federalne vlade. Navodno da je u užem krugu ljudi i opsovao policajce.

Kakav je to ministar koji svojim političkim djelovanjem nije bio u stanju kolegama omogućiti bolji zakon o PIO-u. Kako je na Vladi mogao glasati za zakon ako se prije toga nije konsultovao sa sindikatima policije. Može se reći da su policajci danas protestvovali i zbog ministra Čampare.

U evropskim zemljama ministri daju ostavke i zbog najmanjih grešaka. Ako želi sačuvati kredibilitet države i policije, pa i svoj kredibilitet, Čampara bi već sutra ujutro morao sazvati konferenciju za štampu i Vladi ponuditi ostavku. Jer, očito da njegovo ministrovanje policiji neće donijeti ništa dobro.

(NAP/Alen Avdić)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.