25.12.2017. 10:15
0
Zdravstvo u BiH stagnira, a građani odlaze u druge zemlje na liječenje
Iako se Bosna i Hercegovina kao mala zemlja još uvijek razvija, možemo se pohvaliti kao obavljamo neke od težih operacija kao što je transplantacija srca ili bubrega, ali ipak za neke bolesti građani moraju da idu u druge zemlje kako bi uradili operaciju.

Istina da je Bosna i Hercegovna zemlja u razvoju i izašla iz rata kako se konstantno ponavlja, ali izgleda da i pored toga što znaju da je od rata prošlo već  više od dvije decenije ne žele da budu toga svjesni i da konačno nešto urade po tom pitanju kako bi školovali kvalitetan kadar i kako bi obezbijedili sve instrmente koji su potrebni za razne hiruške inervencije, ali i razni aparati pomoću kojih se vrše snimanja pacijenata.

Međutim, na našu veliku žalost svjedoci smo svakodnevnih apela za pomoć oboljelim, tačnije novčanu pomoć kako bi oboljeli mogli otići u inostranstvo na liječenje, što iziskuje jako puno novca i vremena, a kada bi se sve to moglo uraditi u našoj zemlji bilo bi puno jeftiniije i ne bi bilo potrebno toliko novca, ali i mnogo života bi se spasilo.

Kako bismo se bolje upoznali sa problematikom i dobili konkretnije informacije obratili smo se Inostranom osiguranju pri Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja, sa pitanjem koje se sve bolesti ne mogu liječiti u našoj zemlji, nego je potrebno ići u drugu zemlju.

“Što se tiče pravilnika o upućivanju na liječene  u inostranstvu u određene zdravstvene ustanove  sa kojima imamo zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga iz ovih oboljenja i oboljenja koje obuhvata pravilnik, a ovaj zavod provodi postupak upućivanja  osiguranih lica na liječenje u inostranstvu,” rekla je za Source Suada Kovačević, koja je šef Službe za inostrano osigranje pri Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja.

Dodaje: Oboljenja koja se ne mogu u našim zdravstvenim ustanovama tretirati su:
- Liječenje djece sa urođenom srčanom manom
- Oboljenja iz liječenja dječije onkologije koja zahtijevaju transplantaciju koštane srži
- Neurohirška oboljenja i djece i odraslih koja se mogu liječiti operacijama gama i sajber nožem, 
- Embolzacija krvnih sudova
- Tumori oka kod djece i odraslih
- Opekotine tijela preko 60 posto površine
- Oboljenje rožnice koje se mora liečiti transplantacijom
- Oboljenja koja zahtijevaju transplantaciju koštane srži
- Elektrofiziološta ispitivanja komplenih aritmija sa eventalnom frekventnom radio abhazijom
- Oboljenja izuzetno rijetkih patologija kod djece i 
- Osteo-startk kod djece


Postavlja se pitanje da li je lakše svoje ljude slati u druge zemlje na liječene, plaćati i povećavati prihod drugim zemljama umjesto da se unaprijedi zdravstvo sa kupovinom aparata i osposobljavanja kadra kako bi se građani mogli uspješno liječiti  u našoj državi.

Koliko još ima oboljenja koja se ne mogu liječiti u zdravstvenim ustanovama u FBiH vjerovatno ima još, ali na žalost ta oboljenja još uvijek nisu našla mjesto u pravilniku obzirom na ograničen budžet, sredstava koja su previđena za ove namjene, rekla je za Source Suada Kovačević.

Na stranici Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine piše: 
"Vodeći uzroci smrti stanovništva Federacije BiH su iz grupe nezaraznih oboljenja, svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih žila, a svaki peti od malignih neoplazmi. Iako je reforma sustava zdravstva u Federaciji BiH bazirana na jačanju primarne zdravstvene zaštite još uvijek su prisutne razlike u dostupnosti stanovništvu po kantonima Federacije BiH. I pored značajnog broja educiranih doktora i medicinskih sestara, te unaprijeđene infrastrukture, implementacija obiteljske medicine još uvijek nije zadovoljavajuća."

U nastavku piše: "Razlozi su brojni, od evidentnog problema nedostajućeg kadra i stalne fluktuacije uposlenih, sporog procesa reorganizacije službi unutar domova zdravlja, nepoticajnih mehanizama plaćanja, nedostatka menadžerskih vještina i drugo. Iako Federacija BiH ima manji broj bolničkih postelja u odnosu na zemlje u okruženju i prosjek europske regije, evidentna je nedovoljna iskorištenost bolničkih kapaciteta, što ukazuje na potrebu njihove racionalizacije. Nepostojanje sveobuhvatnih podataka iz privatnog sektora onemogućava potpuni uvid u zdravstveno stanje stanovništva i organizaciju zdravstvene zaštite u Federaciji BiH."

Ovim smo htjeli pokazati koliko još uvijek ima na neki način nesigurnosti u našem sistemu, a kroz to i neodgovornosti da se ne radi brže na poboljšanju zdravstva u našoj zemlji.
 
Ajla Hurko

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.