25.12.2017. 19:07
1
Čović i Dodik priželjkuju privremeno finansiranje: Nema novaca za Izbore 2018.!
Sve je izvjesnije da u ovoj godini više neće zasjedati Parlament BiH, pa ćemo tako od naredne godine imati privremeno finansiranje državnih institucija.
Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) odbija se složiti s druga dva člana Kolegija i zakazati sjednicu Parlamenta za 29. decembar na kojoj bi se usvojio Budžet za 2018. godinu. Dakle, bit će neophodno donijeti odluku o privremenom finansiranju.

Dobro obaviješteni izvori iz Parlamenta BiH govore da HDZ-u ovakav scenarij treba iz više razloga. Odlučeno je da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH ide u dva čitanja, a amandmana ima i već su najavljeni.

SBB traži da se sredstva iz budžetskih rezervi koja su na raspolaganju članovima Predsjedništva BiH te predsjedavajućem Vijeća ministara i njegovim zamjenicima preusmjere u socijalne kategorije i sport. Štaviše, bez usvajanja njihovog amandmana Savez za bolju budućnost već je najavio da neće podržati Budžet za 2018., što znači da u Parlamentu nema ni većine za usvajanje Budžeta. 

HDZ BiH, odnosno zastupnici HDZ-a u PD PSBiH blokadom donošenja Budžeta za narednu godinu idu na ruku svom predsjedniku Draganu Čoviću, koji, prema starom Budžetu kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ima određena sredstva u rezervi koje može dijeliti u izbornoj godini.

Nadalje, dok je na snazi privremeno finansiranje institucija BiH, na čekanju će biti i 9 miliona KM u Budžetu namijenjenih za finansiranje Općih izbora u BiH 2018. godine, pa je izvjesnije da će se Opći izbori spojiti sa Lokalnim izborima 2020. godine, što HDZ BiH zagovara već neko vrijeme.

Najvjerovatnije je da su Milorad Dodik (SNSD) i Čović na sastanku održanom na Jahorini razrađivali planove kako spojiti izbore i tako što duže ostati na vlasti, smatra izvor Patrije.

Sjednica Predstavničkog doma PS BiH prekinuta je 21. decembra bez da se i došlo do tačke dnevnog reda koja predviđa raspravu o Prijedlogu Budžeta za 2018. godinu.

Sjednica je prekinuta jer se te večeri u zgradi Parlamenta BiH održavao Božićni prijem Dragana Čovića.

Mnogi su tada izrekli stav da sjednica i nije trebala biti prekinuta, jer je bilo kvoruma i bez prisustva HDZ-ovih zastupnika. Odlučilo se drugačije. Sada smo već u ozbiljnoj situaciji kojoj se ne nazire pozitivan rasplet.

(NAP/Alen Avdić)
 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.