27.12.2017. 13:41
0
Glavni tužitelj Haškog tribunala: Žalim što nisu osuđeni Gotovina, Markač, Perišić i Haradinaj!
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" izrazio je žaljenje zbog nekoliko oslobađajućih presuda Haškog suda, i to za hrvastke generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i bivšeg načelnika generalštaba jugoslavenske vojske Momčila Perišića.

 "Nismo zadovoljni zato što smo predočili najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju, ali suci se nisu složili s nama. Međutim, također je važno reći da smo u svim tim predmetima dokazali da se zločini jesu dogodili", naveo je Brammertz.

 Prema njegovim rečima, Tribunal je procesuirao pojedince za zločine nad Srbima, ali ima još predmeta koji su u tijeku pred nacionalnim sudovima, naročito u BiH za zločine počinjene u Posavini i Konjicu.

 Na pitanje kako to da su srpski osuđenici na Haškom sudu dobili ukupno 1024 godine zatvora, a hrvatski samo 183, Brammertz je kazao kako su se Srbi borili u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu, te da su njihovi vođe počinili sustrašna etnička čišćenja na svim tim mjestima. 

 "Ako se prihvati ova osnovna činjenica, onda nimalo ne iznenađuje da su većina onih koje je ICTY osudio Srbi. Ako se ta činjenica ne prihvati, što je izgleda slučaj među srpskim dužnosnicima i u javnosti, onda se stvarno radi o odbijanju prihvaćanja istine", istaknuo je Brammertz.

 Na upit je li moguće iz haških presuda zaključiti da nitko iz srbijanskog državnog vrha nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, ali iz hrvatskog vrha jest, Brammertz je kazao kako je u više predmeta utvrđeno da su srpski čelnici bili dio UZP-a za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, uključujući srpske dužnosnike poput Slobodana Miloševića i Nikole Šainovića. 

 Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju zatvorio je svoja vrata u prosincu. Njegove nezavršene postupke preuzima Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu, a glavni tužitelj toga mehanizma ostaje Brammertz. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.