9.1.2018. 21:15
0
VKBI: 9. januara '92 obznanjena je namjera za izvršenje genocida u BiH
Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca danas je u saradnji sa Hrvatskim narodnim vijećem i Srpskim građanskim vijećem – Pokret za ravnopravnost održalo Javnu tribinu na kojoj su prezentirane historijske činjenice o 9. januaru 1992. godine. Uvodničar prof.dr. Smail Čekić kazao je da je "formiranjem srpske paradržavne tvorevine u Republici BiH, 9. januara 1992., javno i potpuno otvoreno obznanjen subjektivni, mentalni, psihološki element genocida - namjera za izvršenje genocida u Republici BiH".

Predsjednik Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost Miladin Vidaković je kazao da je užasnut zbog dešavanja u Banjoj Luci i da se stidi kao pripadnik srpskog naroda, što se danas širom Republike Srpske, a posebno u Banjoj Luci obilježava 9. januar koji je donio puno nesreća i zla narodima u Bosni i Hercegovini.

Mišljenja je da narod u RS-u zaslužuje bolje vođe te da zbog zločina, ubistava i genocida, taj datum ne zaslužuje da bude obilježavan. 

Podsjećamo, iako je Ustavni sud BiH proglasio 9. januar neustavnim datumom kao Dan RS, to nije spriječilo vlasti da donesu novi Zakon o Danu RS te da nastave obilježavati datum koji je u ispisan crnim slovima u historiji BiH.

I OHR i Američka ambasada upozorile su vlasti RS da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati kao i da oni koji to ne čine trebaju biti sankcionisani. 


(Patria/Admir Oručević)

Dan RSVKBI
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.