19.1.2018. 18:21
0
SBB osudio postupak Denisa Zvizdića: EK će se dostaviti nelegalni rezultati popisa stanovništva koje je sačinio Zavod za statistiku RS-a
Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine osudio je u saopćenju pristanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da se Evropskoj komisiji dostave, kako navode, nelegalni rezultati popisa stanovništva koje je sačinio Zavod za statistiku Republike Srpske.

Iz te stranke zatražili su da se takva odluka odmah poništi i da se koriste isključivo podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koji su objavljeni u skladu sa zakonom, koje je potvrdio Ustavni sud BiH, te koje je kao jedine validne priznao Ured za statistiku Evropske unije (EUROSTAT).

U saopćenju SBB podsjeća se da popis stanovništva predstavlja ličnu kartu svake suverene države, a "Zvizdić je ovim potezom pristao da Bosna i Hercegovina, pored zvaničnih i priznatih, koristi i krivotvorene dokumente".

- Pristao je da BiH Evropskoj komisiji dostavi lažirane podatke Republike Srpske kojim je "izbrisano" više od 50.000 građana, mahom Bošnjaka, povratnika u taj entitet - ističu u SBB-u.

Kako su podsjetili, Zvizdić je Upitnik Evropske komisije preuzeo prije gotovo 14 mjeseci, a dodaju i da je BiH na puno jednostavnija pitanja odgovarala gotovo četiri puta duže od Hrvatske i sedam puta duže od Srbije.

- Sva pitanja koja su od suštinskog značaja za vladavinu prava, suverenitet BiH i povratnike prelomio je preko koljena za okruglim stolom kojim je dominirala zastava RS-a i na kojem nije bilo zastave BiH - zaključuju u Savezu za bolju budućnost BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.