24.1.2018. 14:48
0
Predstavnički dom usvojio novi zakon o PIO, Hadžiahmetović poručila: Nikada nisam dobila odgovor šta će 174.000 penzioner dobiti novim zakonom o PIO
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na vanrednom zasjedanju okončali su raspravu o novom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju o kojem će se izjasniti nakon što uslijedi izjašnjavanje o podnesenim amandmanima.

- Klub poslanika SBB-a BiH pozitivno izjašnjavanje o zakonu uslovljava usvajanjem zaključka, po kojem se Vlada obavezuje da u narednih do šest mjeseci prati primjenu ovog zakona i predlaže njegove izmjene i dopune kojim bi se ispravili osnovni nedostaci, a sve u cilju održivog penzionog sistema i otklanjanja eventualnih diskriminatornih odredbi, posebno onih koje se odnose na radnike s najnižim primanjima - rekao je šef Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović.

Šef Kluba-a SDP-a BiH Elvir Karajbić replicirao mu je da po Poslovniku glasanje uz uslov ne postoji.

- Veoma je neozbiljan zaključak SBB-a - rekla je poslanica Demokratske fronte Alma Kratina.   

Poslanik SBB-a Munib Jusufović odgovorio je da je on predložio zaključak u cilju da se već sada uočene devijacije u zakonu otklone kroz izmjene i dopune.  

Osim navedenog, tokom diskusije poslanik SDA Dževad Agić naglasio je da za zakon treba glasati jer, između ostalog, žene šehida ili poginulog borca, sa 45 godina života, ulaze u prava za porodičnu penziju.

Poslanik SBB-a BiH Faruk Ćupina istakao da se radi o složenom obračunu penzija, koji može dovesti do nejednakog tretmana za sve penzionere.

- Kroz izmjene i dopune sugerišem da se nađe prikladan način za povećanje minimalnih penzija - dodao je Ćupina.

Šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić izjavio je da je Prijedlog zakona o PIO nedovoljno dobro zakonsko rješenje jer većini budućih penzionera snižava penzije u odnosu na to kada bi u penziju otišli po važećem Zakonu o PIO.

- Povećanje penzija za sadašnje penzionere nema veze sa ovim zakonom. To je trebalo uraditi kroz izmjene i dopune postojećeg Zakona o PIO - rekao je Đonlagić.

Također, i šef Kluba SDP-a BiH Elvir Karajbić smatra da će sa novim zakonom penzije biti manje i to za, kako kaže, 30 posto.

Ovaj poslanički klub predložio je zaključak kojim se omogućava penzionisanje osiguranika koji su upućeni na Zavod za zapošljavanje radi dokupa staža i ostvarivanja prava na starosnu penziju uz uslov ispunjenja propisanog broja godina penzijskog staža.

- Mnogi su taj uslov ispunili u 2016, 2017. ili će ispuniti u 2018. godini. S obzirom na to da novi zakon predviđa kao uslov „staž osiguranja“ umjesto dosadašnjeg „penzijskog staža“ i uz povećanje od šest mjeseci u 2018. godini osiguranici koji se nalaze na Zavodu ne bi mogli ostvariti penziju prije nego napune 65 godina života, što bi ih dovelo u neravnopravan i diskriminiran položaj - navedeno je u zaključku Kluba SDP-a.

Poslanica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović naglasila je da treća verzija zakona o PIO, koja je dostavljena iz Vlade FBiH, nije nikada bila u javnoj raspravi.

- Nikada nisam dobila odgovor šta će 174.000 penzionera, korisnika minimalnih penzija, dobiti novim zakonom o PIO - konstatovala je Hadžiahmetović smatrajući da predloženi zakon nije namijenjen postojećim već budućim penzionerima.

Zbog toga što Vlada nije prihvatila njen amandman da vrijednost boda za obračun penzija bude 13, a ne 14, kako je utvrdila Vlada, kazala je da je onemogućeno da 42.000 korisnika minimalnih penzija izađu iz te kategorije.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.