25.1.2018. 16:36
0
Iranska vojska završila vježbu velikim manevrima i paradom
Trećeg i posljednjeg dana velikih vojnih manevara, mornarički brodovi izveli su paradu pred visokorangiranim zvaničnicima, među kojima je bio i zapovjednik iranske vojske, general major Abdolrahim Mousavi, javila je novinska agencija Tasnim.
Deseci brodova, među kojima su borbeni i brodovi za lansiranje raketa, kao i teške i lake podmornice, te mornarički helikopteri učestvovali su u  paradi.

Iran je u ponedjeljak pokrenuo vježbu pod kodnim nazivom Muhammad Rasulullah-5, koja je obuhvatila velike površine, uključujući kompletnu obalu Makrana i Omansko more na jugoistoku zemlje.

U utorak je iranska mornarica testirala krstareću raketu domaće proizvodnje Qadir tokom manevara, javila je novinska agencija Fars.

Raketa, koja je testirana po prvi put, može uništiti simulirane neprijateljske mete duboko u moru tokom vojnih vježbi.

Qadir ( u prevodu "svemoćni"), s dometom od 300 kilometara, nova je generacija krstarećih raketa u stanju da uništi mete na moru s velikom preciznošću i razornom moći. Ona može biti ispaljena i s obale i s brodova.  

Vježba je nastavljena u utorak testiranjem radarskih i nadzornih sistema koji uočavaju kopnene i zračne aktivnosti simuliranog neprijatelja. saopćio je mornarički portparol, admiral Mahmoud Mousavi.

Vježba je nastavljena ispaljivanjem projektila i artiljerijske vatre na eliminiranju pretpostavljenih prijetnji, saopćio je  Mousavi za Press TV.

Zamjenik vojnog zapovjednika za koordinaciju, Habibollah Sayyari, izjavio je u ponedjeljak da su manevri imali za cilj poboljšanje vojnih kapaciteta, jačanjem morala i spremnosti vojnika, i procjenom taktika obuke, vatrene sile i koordinacije među raznim rodovima vojske, prenosi Xinhua.

 (FENA/Ajla Hurko)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.