6.2.2018. 13:43
0
Jusko: Turska želi što prije krenuti u realizaciju projekta brze ceste Sarajevo - Beograd
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko nakon sastanka sa predstavnicima Republike Turske, predvođenim zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmetom Tutaşom i predstavnicima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Vlade Brčko distrikta BiH te javnih preduzeća za autoceste i ceste iz Federacije i Republike Srpske kazao je da je riječ o izuzetno značajnoj posjeti.

Razgovarano je o realizaciji najavljenog projekta izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd, na kojem će također biti prezentovani raspoloživi podaci u vezi sa obje trase saobraćajnice Sarajevo – Beograd.

- Turska želi što prije krenuti u realizaciju ovog projekta. 13 eksperata iz Turske bilo je danas prisutno. I radit će se fizibiliti studija koja će odrediti dalje korake. Rađena je prezentacija i iz RS i Brčko distrikta. Predstavnici entiteta su donijeli svoje prijedloge. U ovom momentu teško je govoriti o finansijskom modelu jer je to nemoguće dok se ne utvrde oba putna pravca – kazao je Jusko.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc govorio je u ime gostiju iz ove zemlje te je istakao da je Juski sažeo hronologiju ovog projekta. Nakon prošlosedmičnog sastanaka na visokom nivou predsjednik Turske je sazvao sve relevantne institucije i od njih zatražio da počnu s radom kako bi se vidjelo kako će se ovaj projekat odvijati.

- Kao rezultat ove snažne izražene političke volje dvije delegacije stručnjaka danas je jedan kontakt započet i imamo ekipu stručnjaka koja je započela razgovore u Srbiji. Današnji sastanak je bio izuzetna prilika da se direktno iz prvog izvora čuje sve iz prve ruke. Govoriti o nekim modalitetima u ovom trenutku je preuranjeno. Sad smo u fazi prikupljanja podataka, a nešto konkretnije možemo pričati nakon što turska delegacija obavi svoju studiju fizibiliteta – kazao je Koc.

On je naveo da je za Tursku ovaj projekat socio-ekonomski i regionalni, a čime se želi dati podrška jačanju regiona.

- Veoma smo zadovoljni onim što smo danas vidjeli jer postoji opća podrška ovom projektu.

Na pitanje imaju li informacije o tačnoj dužini oba pravca i zna li se tačna ruta Jusko je istakao da je cilj današnjeg sastanaka bio da se definira ruta i cijena.

- Imali smo četiri prezentacije. Tek kad saberemo sve informacije i u lokalnim zajednicama znat ćemo odgovoriti na to pitanje - dodao je ministar. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.