8.2.2018. 18:55
0
Nacionalna i Univerzitetska biblioteka BiH i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke potpomažu poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti na čelu sa ministricom Elvirom Dilberović i u ovoj godini će realizirati niz programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika, u okviru čega se nastavlja i s projektom poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

“Meni je zadovljstvo da prisustvujem ovakvom događaju, ovo je nešto što je tradicija ministarstva, naime od 2012. Godine Federealno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti pokrenulo je aktivnosti  na rekla bih obezbijeđenju stručne, naučne I akademske literature kkoja bi svakako pomogla radu Univerzitetskih biblioteka, dakle svih javnih univerziteta u BiH, ali i Nacionalno univerzitetske biblioteke”, izjavila je ministrica Elvira Dilberović

Dodaje: “U toku ovih šest godina mi smo na neki način rekla bih donirali preko 14.000 naučnih, stručnih i akademskih izdanja sa osnovnim ciljem, a to je da poboljšamo naučno-istraživački rad i da poboljšamo cikluse studiranja i prvog i drugog i trećeg ciklusa prema bolonjskom procesu i uopće da bi ljudima omogućili pristup nekim novim saznanjima u različitim naučnim oblastima”, izjavila je ministrica Dilberović.

Ovim povodom u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, uručeni su kompleti eniciklopedijske, naučne i visoko školske literature svim bibliotekama javnih univerziteta u Federaciji BiH, a ovaj put je dodijeljeno ukupno 1205 primjeraka aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 130 različitih naslova.

Na svečanosti je ukazano na ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u oblasti nauke i visokog obrazovanja, a posebno kada je u pitanju kvaliteta obrazovnog i istraživačkog procesa te nastavnog i naučno-istraživačkog rada kako studenata tako i nastavnog osoblja i saradnika.

Naime, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je prepoznatljiva institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, jer već 73 godine predstavlja središnju instituciju u oblasti bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini. Što se tiče izdavačke djelatnosti, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH kao izdavač neprekidno djeluje od 1945. godine, i u tom periodu je izdala više od 210 publikacija, a prva publikacija u 2018. godini je upravo ona koju danas promovišemo.

Jedan od osnovnih zadataka i obaveza koje kao nacionalna biblioteka NUBBiH redovno obavlja još od 1945. godine, jeste izrada i objavljivanje bosanskohercegovačke tekuće i retrospektivne bibliografije publikacija – knjiga, periodike i članaka. Stoga, značajan dio izdavačkog opusa Biblioteke čine bibliografije bosanskohercegovačke produkcije.

Također u sklopu svečanosti ministrica Elvira Dilberović zajedno sa direktorom NUBBiH dr. Ismetom Ovčinom je uručila finansijsku pomoć bibliotekama u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Mostaru

“Ovaj čin je izuzetno značajan, a radi se o knjizi, donacijama knjiga, dok poslije govorimo o registru naučnih institucija naučnika I ulaganja u infrastrukturna ulaganja FBiH I na kraju ćemo imati promociju prvuz u izdanju NUBBiHu ovoj godini. Knjiga “Naučnici i rat” prof. dr. Esada Zgodića, a to je posebno značajno i za ovu priliku jer je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke / znanosti zajedno za izdavaštvo bila i sponzor ove knjige”, izjavio je direktor NUBBiH Ismet Ovčina.

Dodaje: “Što se tiče samog čina donacije izuzetno nam je drago da je danas ovdje Federalna ministrica prof. Elvira Dilberović tim prije jer ovo ministarstvo u kontinuitetu organizuje ove aktivnosti. Donacije knjiga univerzitetskim i sveučilišnim bibliotekama odnosno knjižnicama u Federaciji i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH tako da je to  faktički jedan kontinuitet koji izuzetno puno znači onima koji su namjenjeni, tim prije jer univerzitetske odnosno sveučilišne biblioteke odnosno knjižnice su u skladu sa novim propisima, znanjima, zahtjevima izuzetno značajno informaciono, naučno mjesto odnosno centar u razvoju odnosno u akademskom obrazovanju u tom kontekstu ova donacija će puno doprinijeti da se obuhvati fond knjiga svim subjektima kojima je namjenjena”, rekao je dr. Ovčina.

Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturalnog ulaganja u FBiH je on-line aplikaciji koja objedinjuje podatke o istraživačima i istraživačkim organizacijama u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo, a cilj je uspostavljanje jedinstvenog istraživačkog prostora. 

Projekat je implementirala Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a aplikaciju je razvio tim sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Registar Federacije Bosne i Hercegovine je krovni sistem, a registri kantona njegovi podsistemi. NUBBiH je u ovom slučaju operator čitavog sistema.

Finansiranje sistema Registra od 01.01.2007. godine preuzelo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, što podrazumijeva finansiranje troškova radnog mjesta i održavanja sistema, kao i održavanje hardweare-a, softweare-a i ažuriranje baze podataka, dok NUBBiH izvršava poslove i zadatke na upravljanju sistemom Registra i njegovom održavanju.

(Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.