12.2.2018. 22:50
0
PDP: Vlada RS potvrdila da će autoput Banja Luka-Doboj koštati 600 miliona eura
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a tražili su večeras od entitetske vlade tačan podatak koliko će ukupno koštati izgradnja autoputa Banja Luka-Doboj.

Tvrde da je Vlada jedne podatke dostavila na ratifikaciju u Vijeće ministara BiH, koji govore da će autoput koštati oko 600 miliona eura, dok je u dokumentima dostavljenim parlamentu RS-a navedeno da će s dodatnim zaduženjem od 47 miliona eura iznositi ukupno 402 miliona eura, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prvobitno ugovorenu cijenu.

Međutim, upravo su ove cifre izazvale burnu suprostavljenu raspravu.

Uime Vlade RS-a pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS-a Nataša Kostić je odgovorila na prozivke opozcionara, navodeći da je kreditno zaduženje RS-a kod EBRD-a za izgradnju prve dionice autoputa  185 miliona eura, dok se kod EIB-a zadužila za 160 miliona eura, s tim da se sada dodatno zadužuje  za 47 miliona eura, te još 10 miliona dodatno od EBRD-a.

Kostić je navela da je dosad za izgradnje autoputa povučeno 402 miliona eura.

-RS je vlastita sredstva uložila za eksproprijaciju i ostalu pripremu tehničke dokumentacije, građevinskih dozvola i drugo – potvrdila je Kostić.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je potom naveo da su ovim potvrđena i njihova upozorenja u vezi sa svim troškovima kada je u pitanju izgradnja ovog autoputa Banja Luka-Doboj, koji će, ako se saberu svi troškovi, ovaj projekt koštati oko 1,17 milijardi KM, od čega su krediti u iznosu od oko 800 miliona KM, a ostatak vlastita sredstva RS-a, odnosno „Autoputeva RS“.

Upitao je  kako je moguće da je Vlada RS-a u Vijeće ministara BiH uputila kompletnu informaciju s tim ciframa od oko 600 miliona eura, a poslanicima Narodne skupštine RS-a dostavila šture informacije i to po hitnom postupku, te upitao i zašto se ne kaže da će s kamatama cijena ovog autoputa koštati 1,5 milijardi KM.

Tokom rasprave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema EIB-u za dodatno finansiranje po Projektu izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj, njegov stranački kolega Perica Bundalo je rekao da, ako su tačni navodi opozicije, onda bi ostavke trebalo da podnese ne samo direktor „Autoputeva  RS-a“, već i kompletna Vlada i to još večeras.

Direktor preduzeća "Autoputevi RS-a" Dušan Topić je ponovo naveo da će kredit za izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj iznositi 402 miliona eura.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić je naveo da se ovim vidjelo kako se na drugačije način može da tumači zaduženje i sama cijena projekta, te smatra da se kod ovakvih radova ne može na startu znati tačan iznos potrebnih sredstva.

-Nadam se da ćemo doći do tačnih podataka koliko će koštati ovaj autoput i koliko je vlastito učešće RS-a - naveo je Žunić, koji je mišljenja da ovaj projekt treba da bude podržan od svih poslanika, s ciljem daljeg razvoja RS-a.

Poslanici rad nastavljaju i sutra, a na dnevnom redu je odluka o prihvatanju zaduženja RS-a od 51,3 miliona eura kod Svjetske banke po projektu restrukturiranja „Željeznica RS“, te odluka o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godinu, a kojom je predviđeni iznos garancija do 750 miliona KM.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.