14.2.2018. 18:56
1
Suđenje Fahrudinu Radončiću: Elvir Džibrić flertovao sa svjedokinjom Azrom Sarić, tvrdi da nije imao namjeru da je uplaši
Svjedok Odbrane Elvir Džibrić rekao je na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa da je flertovao sa svjedokinjom Azrom Sarić te da nije imao namjeru da je uplaši, javlja Detektor, prenosi agencija Patria.

Elvir Džibrić je ispričao da je imao nepromišljenu komunikaciju sa Sarić, odnosno “flertovanje”, kako je pojasnio u sudnici, zbog čega je bio pozvan u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) radi davanja izjave.

Džibrić je dodao da mu nije namjera bila ikoga da povrijedi te da nije želio uplašiti Sarić.

“Pitali su me u SIPA-i poznajem li Radončića, Azru Sarić, Kelmendija… Rekao sam da zaista te ljude nisam vidio, niti sam imao telefonske kontakte s njima”, izjavio je Džibrić.

Nije se svjedok mogao sjetiti svih detalja konverzacije sa Sarić, niti da ju je savjetovao i sugerisao joj neki vid zaštite, ali je kazao da se možda pogrešno izrazio kada joj je rekao da “radi u ambasadi”.

Branilac Muhidin Kapo je svjedoku pročitao dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je krajem januara 2016. preko društvene mreže “spomenuo Sarić da nabavi drugi telefon, da je došao tim s Kosova, da pazi s kim se druži i da ne ide sama na sastanke, jer je želio dobiti njenu naklonost”, što je svjedok potvrdio. Na upit zašto je spomenuo “tim s Kosova”, Džibrić je odgovorio da mu je to palo na pamet.

Pročitan je i dio iskaza u kojem je svjedok kazao da nikada nije radio za domaću ili stranu službu i da nije bio u ambasadi, što je izmislio pri konverzaciji, a Džibrić je i taj dio ocijenio tačnim.

Tužilaštvo je prigovorilo da sve o čemu Džibrić govori izlazi van okvira optužnice koja se odnosi na period od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine, na šta je Odbrana replicirala da je svjedok zloupotrijebljen pri određivanju pritvora. Radončić je spomenuo dokument SIPA-e od 8. februara 2016. sa zahtjevom da se Sarić dodijeli status zaštićenog svjedoka jer je govorila o prijetnjama u komunikaciji s Džibrićem.

“Ako se zna da je meni određen pritvor, a Džibrić nije saslušan, to pokazuje kako je radilo Tužilaštvo”, dodao je optuženi.

Optužnica tereti Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Jasmina Bešić-Kurteš, svjedokinja Odbrane optužene Šahman, rekla je da je 17. decembra 2015. na proslavi koju je firma “Farmavita” organizovala u hotelu “Park” bila Sarić, s kojom se, kako je kazala, po dolasku pozdravila. Prema svjedokinji, iza ponoći je otišla iz hotela sa Sarić, koja ju je pozvala da idu zajedno, te su u putu vodile uobičajen razgovor i Sarić nije bila uplašena.

Sait Muradić, generalni direktor “Apoteka Sarajevo”, posvjedočio je da ga je na tu poziciju izabrao Upravni odbor prema otvorenom konkursu i da je pitanje novog direktora bilo aktuelno krajem 2015. jer je starom isticao mandat.

“Šahman nije bila zainteresovana za tu poziciju. Uglavnom je insistirala da je to budem”, rekao je svjedok i dodao da je u decembru 2015. bio u Beču i da je tamo bila i optužena.

Nastavak suđenja je 7. marta. 

(Patria)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.