15.2.2018. 19:00
0
U kolektivnom centru u Hrasnici smještene 23 porodice, još ništa od izgradnje stanova
U Kantonu Sarajevo postoji jedan kolektivni centar u Hrasnici u kojem boravi 51 lice, odnosno 23 porodice. Trinaest porodica, odnosno 27 lica ima status raseljenog lica, a 10 porodica je u stanju socijalne potrebe.

Projekat kojim je zvanično trebao biti zatvoren ovaj kolektivni centar, odnosno rekonstruisan na način da se izgradi 30 stanova u koje bi uselile ove porodice već godinama se ne implementira.

Rekonstrukcija zgrade u Hrasnici trebala se finansirati sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, a implementator projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Iz resornog kantonalnog ministarstva nemaju precizne podatke u kojoj je fazi projekat.

Na pitanje agencije Patria da li postoji mogućnost da se korisnici kolektivnog centra smjeste u prazne stanove kojima raspolažu općine, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice odgovorilo je da nema nadležnost za dodjelu stanova na koje nije podnesen zahtjev za povrat.

- Ta problematika je u nadležnosti općina, tako da svaka općina posebno, kroz raspisivanje javnih poziva po utvrđenim kriterijima dodjeljuje te stanove na daljnje korištenje. Ministarstvu su poznate činjenice da su se neki od korisnika naših smještajnih kapaciteta i korisnika alternativnog smještaja u proteklom periodu individualno prijavljivali po raspisanim pozivima, ali ovo ministarstvo ni u tim slučajevima nije moglo utjecati niti davati inicijative oko izbora korisnika općinskih stanova – navode u odgovoru iz Ministarstva.

Primjera radi, Općina Stari Grad realizirala je tri projekta izgradnje stambenih objekata, te na području ove općine više nema interno raseljenih. Posljednjih 11 porodica uselilo je u oktobru 2016. godine u zgradu na Baruthani.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.