16.2.2018. 17:10
0
Suđenje za zločine nad Srbima u Sarajevu: Džananović izvodio svjedokinju, ona poslije rekla kako je silovana, ali nije rekla ko je silovao
Svjedok Tužilaštva BiH Milenko Višnjevac ispričao je danas na suđenju optuženima za zločine nad Srbima u Sarajevu u predmetu "Džananović i ostali" da su za vrijeme dok je bio zarobljen 1992. godine na Alipašinom polju svaku noć dolazili nepoznati ljudi koji su ih tukli, a žene su izvođene i silovane.

Višnjevac je na suđenju Senadu Džananoviću, Jasminu Eroviću i Edinu Gadži pred Sudom BiH ispričao da je u junu 1992. godine bio zarobljen u podrumu prodavnice "Mali konzum" na Alipašinom Polju, da je tu bilo i žena koje su svako veče negdje izvođene, da je svjedok "A" izvođena više puta i da im je jednom rekla da je silovana, ali nije govorila ko je silovao. 

Prema njegovim riječima, svjedokinju "A" izvodio je optuženi Džananović, prenosi Birn. 

Višnjevac se prisjetio trenutka kada je, zajedno sa ostalim zatvorenicima, vezan za stub blizu sportske dvorane, te da ga je tada Džananović ošamario i vezao. 

On je ispričao da je u zatvoru bio i Novica Drašković, koji je doveden isprebijan i slomljen, da ga je optuženi Džananović dizao i gurao ponovno na pod, a ostalim zatvorenicima naređivao da ga dignu, dok na kraju Drašković nije preminuo. 

Višnjevac je rekao da je Dragan Ilić doveden u zatvor sa crnom, slomljenom rukom, da je u vezi sa njim bio neki problem oko novca, a za to su bili zaduženi optuženi Džananović i Edin Gadža, koji je, kako je rekao, imao karakterističnu usnu. 

"Čovjek je odveden i više ga nikad nisam vidio. Kasnije sam pronašao njegovu jaknu na obali Miljacke. Čuo sam da je ubijen", rekao je Višnjevac. 

Govoreći o optuženom Jasminu Eroviću, svjedok Višnjevac je rekao da ga poznaje jer su bili komšije prije rata, da ga nikada nije vidio da dolazi u zatvor, a da misli da je Erović bio u pratnji Juke Prazine. 

Za zatvaranje, nečovječno postupanje i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH optužilo je Džananovića, Erovića i Edina Gadžu. Oni su optuženi kao nekadašnji pripadnici Teritorijalne odbrane "Stela" i specijalnih jedinica takozvane Armije BiH. 

Suđenje će biti nastavljeno 9. marta.

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.