23.2.2018. 10:12
1
Lagumdžija: Opasnost od ponovnog pokušaja razbijanja BiH
Sporost u integraciji preostalih država zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) krije opasnost ponovnog pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine, za koje je sud u Hagu jasno rekao o kakvim zločinačkim poduhvatima se radilo.

To je jedan od zaključaka osnivača i predsjednika Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Zlatka Lagumdžije koji je predvodio Misiju Madridskog kluba u Londonu i Oxfordu, posvećenu prezentaciji Strategije za Održivi razvoj i društvo zajedničkih vrijednosti Svjetske liderske alijanse.

Lagumdžija je na poziv, između ostalih, Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i Doma Lordova, dnevnih novina The Guardian te novinske agencije Reuters, tokom boravka u Londonu i Oxfordu učestvovao u razgovorima te održao predavanja o temi održivog razvoja i izgradnji društva zajedničkih vrijednosti.

Glavna tema predavanja, okruglih stolova i bilateralnih razgovora bili su nalazi i izvještaji jednogodišnjeg rada grupe, kojom je kopredsjedavao Lagumdžija, sadržanih u dva dokumenta pod nazivom "Društva zajedničkih vrijednosti i samoodrživi razvoj" i "Poruka svjetskim liderima i vladama o izgradnji društva zajedničkih vrijednosti globalnoj Agendi 2030".

Sastanci u Parlamentu i Domu Lordova, kao i razgovor s urednicima The Guardiana, bili su posvećeni i novoj strategiji EU za zapadni Balkan, s posebnim fokusom na BiH.

Lagumdžija je sagovornicima ukazao na neophodnost i puteve ubrzavanja njenog razvoja kao društva zajedničkih vrijednosti i građanske države zasnovane na evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, na isti način na koji se grade i sve druge savremene evropske države.

Istakao je da se današnje podjele u Evropi na snage društva zajedničkih vrijednosti i na promotore segregacije prelamaju preko zapadnog Balkana, kao poprišta geostrateške budućnosti širih prostora.

Lagumdžija je informirao predsjednika Parlamentarne grupe za Globalne ciljeve i samoodrživi razvoj Lorda Mc Conela i predsjednika Parlamentarne grupe za Inkluzivni razvoj Liama Byrna o stanju u regionu i pozvao ih na daljnju saradnju i posjetu BiH. 

Također, izložio im je sveobuhvatan prijedlog konkretnih koraka kojima međunarodna zajednica treba da se posveti kako bi spriječila ponavljanje grešaka iz novije istorije i balkanizaciju Evrope u cjelini.

Predavanje u Oxfordu je u najvećoj mjeri bilo posvećeno neophodnosti i načinima kreiranja globalne  koalicije u izgradnji inkluzivnog društva i samoodrživog razvoja, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti. 

(FENA/Ajla Hurko)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.