2.3.2018. 15:20
0
Mektić i Stanić razgovarali s britanskim zvaničnicima o sigurnosnim prijetnjama
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić posjetili su Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) u sklopu studijske posjete koju je organizovala britanska ambasada Sarajevo od 27. februara do 1. marta.

Mektić i Stanić se se susreli s britanskim ministrom za evropska pitanja sir Alanom Duncanom i ministrom za sigurnost i privredni kriminal Benom Wallaceom s kojima su razgovarali o saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala te terorizma, naročito pred predstojeći Samit o zapadnom Balkanu čiji domaćin će biti Ujedinjeno Kraljevstvo.

Posjetili su i sjedište Metropolitan Police u New Scotland Yardu, Nacionalnu agenciju za borbu protiv kriminala, Poresku i carinsku upravu.

Agencije su podijelile britanska iskustva i ekspertizu u borbi protiv terorizma, teškog i organizovanog kriminala i finansijskog kriminala.

Ujedinjeno Kraljevstvo je veoma posvećeno sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu i blisko sarađuje sa agencijama za provedbu zakona na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Posjeta je usko povezana s drugim aktivnostima kojim Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku vlastima Bosne i Hercegovine u borbi protiv ozbiljnih sigurnosnih prijetnji.

Kroz projekat usmjeren na policijski rad zasnovan na obavještajnim podacima, Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini kako bi unaprijedili njihove kapacitete u kriminalističko-obavještajnom radu na borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom posjete, ministar Mektić je takođe informisan o podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža forenzičkim laboratorijama za balističko vještačenje u BiH kako bi im pomogli u prevenciji trgovine oružjem, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.