9.3.2018. 16:23
0
Otapanje snijega uzrokovalo brojne probleme u Srebreniku: Aktivirala se klizišta, pojedini dijelovi Srebrenika poplavljeni
Otapanjem snijega i usljed većih količina kiše koja je padala proteklih nekoliko dana došlo je do velikih problema u općini Srebrenik. U naseljima Kuge i Cage došlo je do pokretanja klizišta, ali i plavljenja usljed slabe protočnosti kanala uz prugu u mjestu Potpeć.

S tim u vezi održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite na kojoj je napravljen plan sanacije nastalih šteta.

Klizište u naselju Kuge jučer je odnijelo jednu cijelu putnu traku, tako da je saobraćanje vozila otežano i usporeno, a autobusi ne voze. Mašine su danas izašle na teren i sanacija se, kako su rekli iz Službe Civilne zaštite, očekuje sutra.  

Popravak ovog puta od ključne je važnosti za stanovnike srebreničkih naselja Kuge, Zahirovići i Like gdje živi više hiljada stanovnika.

Osim sa klizištima mještani srebreničkog naselja Potpeć imaju problem i sa nagomilavanjem oborinskih voda koje se slijevaju u začepljeni željeznički kanal. Ovaj kanal, tvrde mještani, ne čisti se decenijama i svako otapanje snijega ili jača kiša dovode do nagomilavanja vode koja prijeti obližnjim kućama i pravoslavnoj crkvi.

- Svako otapanje prouzrokuje plavljenje, a u ljetnim mjesecima to može prouzrokovati zarazu - kazao je šef Službe CZ Općine Srebrenik Bajro Imširović.

Problem plavljenja u naselju Potpeć, tvrde u općinskom štabu CZ, može se riješiti samo čišćenjem kanala.

- Radi se o 500 metara kanala i 30-ak propusta koje treba očistiti. Nastojat ćemo da unutrašnim snagama iz budžeta Općine pomognemo građanima - rekao je Imširović.

Voda iz ovog kanala 2014. godine poplavila je sve objekte u njegovoj blizini i od tog dana, kako tvrde mještani, ovaj problem nije riješen.

Oborinske vode i otapanje snijega prijeti i naselju Cage gdje se u jednom mjestu stvara jezero koje prijeti obližnjim kućama.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.