11.3.2018. 13:45
0
Naredne sedmice početak suđenja za zločin u Bosanskom Brodu
U Sudu Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 12. marta, počet će suđenje Alminku Islamoviću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Bosanskog Broda.

Prema optužnici, Islamović je od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u ubijanju, zlostavljanju, nezakonitom zatvaranju i odvođenju na prinudni rad civila srpske nacionalnosti, kao i u paljenju i pljačkanju njihove imovine. Optužnicom je Islamoviću na teret stavljeno i uništavanje kulturnih i vjerskih objekata i spomenika.

Prema Tužilaštvu BiH, Islamović je bio pripadnik i komandir voda Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U četvrtak, 15. marta, je zakazano da optuženi Ibro Merkez svjedoči u svoju korist. On je optužen zajedno s Predragom Bogunićem i Ešefom Hurićem da su 1992. i 1993. godine naredili i učestvovali u ubistvima i zatvaranju više od 100 civila.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde i član Ratnog predsjedništva, Bogunić načelnik SJB-a u drugom periodu, a Hurić komandir stanice policije.

Završna riječ odbrane Đorđa Simića, optuženog da je u mjestu Ševarlije (općina Doboj) zajedno s još jednim vojnikom odveo s njive prema kasarni Mustafu Osmanbegovića, kojem se tada gubi svaki trag, bit će iznesena u srijedu, 14. marta.

Istog dana završnu riječ će iznijeti Tužilaštvo BiH na suđenju Miletu Puljiću, nekadašnjem komandantu Druge bojne Druge brigade HVO-a optuženom za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara.

Prema optužnici, Puljić je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, Bošnjaci su hapšeni i zatvarani u zatvore i logore te odvođeni na prinudne radove na prvu liniju fronta i u živi štit.

Iduće sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Sanskom Mostu, Zvorniku, Bužimu, Vitezu, Sarajevu, Doboju, Brčkom, Srebrenici, Orašju i drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javlja BIRN BiH.  

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.