20.3.2018. 15:41
0
Život osoba sa invaliditetom u zavodima ima alternativu u lokalnoj zajednici
Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO je organizovao dvodnevnu radionicu pod nazivom „Osnaživanje procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo“ koja je počela danas (20.03.2018.) u Konjicu.
Radionica je okupila predstavnike kantonalnih ministarstava za socijalnu zaštitu i ustanova socijalne zaštite koji su ključni akteri u unaprjeđenju i razvoju procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom.

Cilj radionice je predstaviti i replicirati primjere pozitivne prakse u kojima osobe sa intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta mogu biti funkcionalne i izvan ustanova zatvorenog tipa, uz adekvatnu podršku.

Deinstitucionalizacija je proces koji označava preseljenje korisnika iz zavoda i ustanova zatvorenog tipa u životne zajednice, posebno organizirane stambene zajednice u kojima živi manji broj osoba. U tim zajednicama osobe sa poteškoćama imaju adekvatnu podršku, ali im se vraća i određeni stepen samostalnosti, uključenosti u društvene tokove, te pruža prilika za novi početak.

Proces deinstitucionalizacije je uz podršku Programa podrške marginaliziranim grupama, finansiranom od USAID-a i drugih donatora u protekloj godini intenziviran i na području Kantona Sarajevo.

Radionica će biti prilika i da se predstave podaci o broju osoba koje su smještene u zavodima ilise nalaze u rizičnim sitacijama i okruženju na području Sarajeva, a sa ciljem da ozbiljnost situacije spoznaju i  ključni akteri sistema socijalne zaštite, kao što su JU Kantonalni centar za socijalni rad, općinske službe socijalne zaštite, socijalni radnici u ovim službama, i druge osobe iz struke koje donose odluke o sudbinama ovih mladih ljudi sa invaliditetom.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.