24.3.2018. 21:00
0
Zaustavljeno izlivanje jalovine u Sašku rijeku
U Rudniku "Sase" kod Srebrenice došlo je do izlivanja manje količine jalovine u akumulacioni prostor tehničke vode, a zatim u hidroevakuacioni kanal koji vodi u Sašku rijeku, izjavio je Aleksandar Petrić, direktor kompanije "Gros" koja se bavi eksploatacijom rude olova i cinka iz ovog rudnika.

Petrić tvrdi da ovo izlivanje jalovine ne može imati ekološke posljedice za okolinu i da je riječ o mulju koji nije otrovan, jer je iz njega odstranjeno sve što bi moglo negativno uticati na okruženje. 

"Do probijanja na taložniku došlo je u 8.30 časova zbog naglog otapanja snijega i velikog priliva vode u taložni prostor Rudnika. U skladu sa postojećim planom za vanredne situacije odmah smo intervenisali i uključili radnike i mehanizaciju tako da je brzo zaustavljeno izlivanje jalovine, a do 11.00 časova sanirano je oštećenje", rekao je Petrić. 

On ističe da je ponovo u funkciju vraćen međutaložni nasip i da se radi na njegovom učvršćivanju, kao i na obezbjeđenju tehničkih mogućnosti za čišćenje jezera tehnološke vode. 

Iz "Grosa" su pozvali mještane naselja Sase na razumijevanje i istakli da čine sve da se ovaj problem riješi i da se spriječi havarija većih razmjera. 

Nastavljaju se radovi na sanaciji nasipa gdje je organizovano dežurstvo radnika i mehanizacije.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.