24.3.2018. 21:15
13
Zvizdić, Novalić i Gutić o rezultatima i programskim ciljevima SDA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić te bivši premijer Tuzlanskog kantona (TK) i povjerenik u Općinskom odboru SDA Banovići Bego Gutić na današnjem programskom skupu SDA održanom u Sarajevu govorili su o rezultatima ostvarenim na svim nivoima vlasti te ciljevima SDA.

Zvizdić je podsjetio da je BiH u protekle tri godine realizirala sve obaveze evropske agende, između ostalog, usvojen je mehanizam koordinacije, BiH je pristupila Ugovoru o transportnoj zajednici, a naša zemlja je i primila, finalizirala i predala Upitnik Evropskoj komisiji.

Pritom je istakao da je pitanje Upitnika najizazovniji i najkompleksniji proces EU integracija te potcrtao da je to najvažniji vanjskopolitički cilj BiH te "da nas ništa neće zaustaviti na putu ka tom cilju".

- Međutim, postoje oni koji su protiv EU integracija, oni će i dalje nastaviti da prave blokade i stvaraju opstrukcije na tom putu, ali mi nećemo odustati i budite sigurni da će BiH postati članica EU - poručio je Zvizdić.

U obraćanju Zvizdić je istakao i to da je BiH, po nekima, lider na zapadnom Balkanu, pogotovo kada se govori o izvozu, jer je rast izvoza BiH povećan tokom posljednjih nekoliko godina.

Također je naglasio da je BiH među 20 zemalja svijeta sa najvećom stopom razvoja turizma, što znači da je, kako je kazao, lider i u toj oblasti.

Demantovao je sve one koji se, kako je rekao, bave različitim spinovima, jer realni pokazatelji pokazuju stvarnu situaciju i činjenica je, tvrdi Zvizdić, da je SDA nadmašila obećano.

Naravno, dodao je da to nije dovoljno i da se mora i dalje raditi.

Poručio je da će nastaviti jačati BiH na planu regionalne saradnje te očuvanju mira i stabilnost, prije svega u regionu, a i šire.

- Ostajemo dosljedni ključnim prioritetima, to su EU i NATO integracije, očekujemo brzo kandidatski status i ako ovako nastavimo raditi, možemo očekivati da ćemo postati dio evropske porodice do 2025. godine - rekao je Zvizdić.

Posebno je naglasio da je SDA jedina stranka koja stvarno razumije tri ključna pojma, odnosno "lozinke", a to su država, narod i vjera, dodajući da "sada sve zavisi od nas samih, od toga šta hoćemo i da li to možemo ostvariti".

Njegov zaključak je da se udružuju i ljevica i desnica, "koje se udružuju prije svega u borbi protiv SDA, iako SDA predano radi na cjelovitoj i multikulturalnoj državi u kojoj će svako moći živjeti od svog rada".

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da su dosada realizirane dvije trećine zadataka ili 67 posto iz Reformske agende.

Govoreći o rezultatima postignutim u protekle tri godine mandata podsjetio je da je on bio direktni učesnik u izradi ovog dokumenta kojeg 82 posto ciljeva, tvrdi, čine zadaci iz dokumenta koji je izradila SDA nazvan "Ekonomski rast i zapošljavanje 2014 - 2018".

Istakao je da je zaustavljen rast zaposlenih u javnoj upravi što je prvi put u posljednjih 20 godina, ali je taj broj i smanjen za 700 te je ocijenio da je SDA u Federalnu vladu unijela domaćinski odnos spram države, donijela niz zakona iz finansijske i poreske oblasti te pojačala nadzor nad bankama.

Naglasio je da je donesen Zakon o radu s novim granskim ugovorima, a sve to omogućilo je liberalnije radno-pravno zakonodavstvo, za 30 posto je povećan rast namjenske industrije i to najviše kada je u pitanju izvoz.

- U tri godine mandata imamo 37.000 novouposlenih i to je najveći rast zaposlenih u jugoistočnoj Evropi, a osim toga Federacija BiH dvostruko je manje zadužena od Republike Srpske - kazao je Novalić, iznoseći podatak da je za više od 100 miliona smanjen budžetski deficit.

U ovom periodu prikupljeno je 800 miliona KM više direktnih poreza koji idu u penzioni i zdravstveni sistem što je doprinijelo, kaže Novalić, redovnoj isplati penzija i povećanju plata u zdravstvu.

Osvrnuo se na novi Zakon o penziono-invalidskom osiguranju (PIO) naglasivši da je deficit Fonda PIO smanjen za višemilionski iznos u posljednje tri godine te je istaknuo da je PIO sada dio federalnog budžeta koji će garantirati isplatu penzija zbog čega se više nikada neće dogoditi da penzije kasne.

Ova Vlada FBiH radila je, kaže, na rješavanju pitanja boračke populacije te je premijer Novalić najavio da će uskoro biti doneseni propisi o reprezentativnosti boračkih udruženja.

Međutim, napomenuo je da Federalna vlada nije uspjela izdejstvovati usvajanje Zakona o igrama na sreću te Zakon o doprinosu i dohotku koji je trebao doprinijeti otvaranju dodatnih novih radnih mjesta, a nije urađena ni konsolidacija kada je u pitanju zdravstvo i školstvo najviše zbog nadležnosti.

Prisutnim se obratio i bivši premijer TK Bego Gutić koji je istakao da su dva najveća problema s kojima se Vlada TK suočila na početku mandata bili stabilizacija privrednih prilika i budžeta. Tu su, dodao je, imali brojne blokade te dvije rekonstrukcije vlade.

Ipak, naglasio je, nakon tri godine rada, Vlada TK postigla je odlične rezultate u mnogim oblastima, koji su vidljivi i mjerljivi.

- Riješeni su gotovo svi privredni problemi koji su opterećivali ne samo TK već i cijelu Federaciju BiH, pa i BiH - kazao je Gutić, istakavši da je tokom zadnje tri godine u TK otvoreno 14.000 radnih mjesta, a najavio je otvaranje još hiljadu novih radnih mjesta.

Govoreći o aktuelnom stanju SDA u TK, rekao je da "u svaku konkretnu i veliku ideju kao što je SDA zaluta i neka iskompleksirana politička pojava, nesigurna u svoje vrijednosti koje obično i nema“.

- Borba za vlast u demokratskoj BiH je legalna stvar, ali neka je niko ne miješa s patriotizmom i borbom za državu - poruka je Gutića.

Ocijenio je da se stanje unutar SDA u TK u svim općinama polako stabilizira, ali da je trenutno najteže stanje u Banovićima te zaključio da se trebaju promijeniti navike i način rada.

- Još uvijek smo pasivni i zatvoreni, stoga se trebamo otvoriti kao stranka, pružiti šansu svima koji žele da se politički aktiviraju, a naše ciljane grupe moraju biti žene, mladi, privrednici ... - smatra bivši premijer Tuzlanskog kantona.

Zaključio je da BiH više nego ikada trebaju patriote i to patriote na pozicijama premijera, ministara i direktora javnih preduzeća.

Dodao je da su Bošnjaci dobar narod, ali ne i naivan te da ih niko neće uspjeti zavesti falsificiranjem ideje SDA kroz novu političku partiju.

(FENA/Amila Alijagić)

13
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.