1.4.2018. 21:15
0
Fiona Mcilwham o tenzijama na Balkanu: Zapadni Balkan je u drugačijoj fazi nego '90-ih godina
FOTO: N1
Zapadni Balkan je sada u drugačijoj fazi nego devedesetih. Ovdje sada vlada mir. Postignut je prosperitet, napredak i stabilnost.

Dvije zemlje na zapadnom Balkanu su članice NATO-a, dvije su u postupku pregovora sa EU, smatra ovo direktorica za Zapadni Balkan u britanskom Foreign Office Fiona Mcilwham, odgovarajući na pitanje novinarke N1 televizije Ivane Dragičević smatra li ovaj dio svijeta stabilnim, s obzirom da zapadni Balkan čeka nova strategija EU, ali da su tu i dalje Rusija i Turska, kao i ostale zemlje.

„Sa stanovišta UK, želimo osigurati nastavak napretka. U nedavnoj strategiji EU identificiran je napredak. No, treba ojačati vladavinu prava, suzbiti korupciju i unaprijediti demokraciju“, dodala je Mcilwham. 

Na konstataciju da neke zemlje, misleći na Rusiju, ne dijele stajališta EU Mcilwham kaže da snažna zajednica podupire ovakve vrijednosti. 

„Želimo  održati Euroatlantsku stabilnost. Londonu je to iznimno važno. Iako izlazimo iz EU, smatramo da zemlje na zapadnom Balkanu imaju pravo same odlučiti o svom ulasku u EU. Podržavat ćemo ih i dalje tokom tog procesa. To je objektivno dobro za sve zemlje“, rekla je Mcilwham, dodajući da možda to neki žele zaustaviti, kao što je bio slučaj u Crnoj Gori, prenosi novinska agencija Patria.

Govoreći o Srbiji i Kosovu navela je da je odnos između njih veoma važan za stabilnost u regionu, te da u tom kontekstu London podupire dijalog, kao i to da vođe moraju naći način da riješe problem.  

Na pitanje da li to može biti nova prijetnja za destabilizaciju, Mcilwham smatra da ima dovoljno razloga za optimizam. 

„Potrebno je postići unutarnje ferome i špostići međusobni dijalog“, rekla je Mcilwham.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, izbornom zakonu BiH, te odgovarajući na direktno pitanje da li je BiH stabilna zemlja, Mcilwham je rekla da su rasprave o izbornom zakonu s pravom tu.

„Potrebno je ostvariti napredak kako bi se zakon donio prije izbora. Stranke i njihove vođe mogu i trebaju to uraditi. Mi kao međunarodna zajednica i prijatelji BiH ohrabrujemo ih u tome. 

Na pitanje ima li Hrvatska pozitivnu ulogu u toj raspravi o izbornom zakonu, Mcilwham smatra da Hrvatska ima konstruktivnu ulogu u tom procesu. 

„Hrvatska ima odgovornost prema BiH kao susjedna zemlja, ali i kao članica EU i NATO-a. Hrvatska svakako ima ključnu ulogu“, rekla je Mcilwham, dodajući da je ključno da međunarodna zajednica podupire rješenje koje će biti dobro za sve narode u BiH i da se izvede BiH na pravi put prema EU.

Na pitanje ima li EK informacije o radikalnim elementima u BiH, koje je spominjala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Mcilwham nije odgovorila potvrdno, ali je dodala da svakako prate dešavanja, te da je radikalizam prijatnja u cijelom svijetu.

Mcilwham je istakla da je obaveza Londona prema zapadnom Balkanu trajna.

„Bili smo uključeni u rješavanje sukoba devedesetih“, rekla je Mcilwham, dodajući da će London nastaviti sarađivati za zemljama zapadnog Balkana i nakon izlaska iz EU, prenosi Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.