5.4.2018. 20:55
2
Pandurević: Propale izmjene Izbornog zakona jer HDZ nije ugrađen u Ustav BiH
Četiri probosanske stranke jučer su nakon sastanka sa predstavnicima međunarodne zajednice najavili da će ponuditi prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji bi zadovoljio presudu Ustavnog suda, i koji bi omogućio implementaciju rezultata izbora nakon oktobra ove godine.

Lideri SDP-a, DF-a, SDA i SBB-a jučer su nakon razgovora sa američkom ambasadoricom u BiH Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom izjavili da su napravili ustupak i pokazali spremnost na saradnju kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali da razumijevanje očekuju i od ostalih partija u FBiH, prije svega od političkih predstavnika Hrvata.

Ustavni sud BiH ranije je proglasio neustavnim neke dijelove Izbornog zakona BiH, koje je do maja ove godine potrebno uskladiti sa Ustavom BiH, kako bi se mogli implementirati rezultati Općih izbora u BiH koji se održavaju u oktobru ove godine.  

HDZ BiH predlaže izmjene Izbornog zakona na način da glasače podijeli po etničkom principu, što probosanskim strankama nije prihvatljivo.

Naprimjer, HDZ BiH je ranije predložio da se neki pripadnici naroda ne biraju u Dom naroda FBiH iz pojedinih kantona, ako ih nema dovoljno u tim kantonima, što analitičari ocjenjuju kao dodatne etničke podjele u BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava. 

Probosanske stranke, između ostalog traže da se reducira uloga Doma naroda FBiH samo na odlučivanje o nacionalnim pitanjima, jer taj dom sada ima ovlasti kao i Predstavnički dom FBiH, što nije praksa u modernim evropskim zemljama. Prilikom izmjena Izbornog zakona probosanske stranke traže i to da se uzimaju podaci Popisa stanovništva iz 1991. godine, kako nalaže Ustav BiH, jer bi, kako navode, korištenje podataka Popisa iz 2013. godine značilo legaliziranje etničkog čišćenja izvedeno tokom rata u BiH.

Visoki dužnosnici HDZ-a BiH već su najavili da neće pristati na smanjivanje ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije, kao ni na korištenja popisa iz 1991. godine. 

Zastupnica SDS-a u Državom parlamentu Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević našalila se na svom Twitter profilu da neće biti moguće postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona, jer u Ustav BiH nije ugrađen HDZ-BiH, aludirajući na pokušaje iz te partije da se Izborni zakon izmijeni na način da će HDZ-u garantirati ostanak u vlasti.

„Propalo. HDZ nije u Ustavu“, napisala je Pandurević.


(Patria/Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.