9.4.2018. 16:33
1
Velika izložba nikad objavljenih fotografija zločina u Ahmićima: Oko 170 fotografija će biti prikazane u OŠ "Ahmići"
Nikad objavljene fotografije o zločinima u Ahmićima bit će prvi put prikazane 16. aprila, na 25. godišnjicu tog zločina, javlja agencija Patria.

Oko 170 fotografija zločina u Ahmićima, koje će biti prikazane u Osnovnoj školi Ahmići, fotografisao je 1993. godine Giles Penfound, koji je tada radio kao fotograf Britanske vojske.

Upravo u aprilu 1993. Penfound je došao u Vitez kako bi svojim aparatom ovjekovječio djelovanje britanskih snaga u sklopu tadašnjeg UNPROFOR-a. Dan poslije dolaska, prateći konvoj britanskih snaga ušao je u netom porušene Ahmiće. Ovo selo u općini Vitez upravo su bile napale snage HVO-a, a u masakru koji je uslijedio ubijeno je 116 civila, među kojima je bilo žena i djece.

Izložbu u Ahmićima organizira Centar za tranzicijsku pravdu SENSE. Urednik izložbe je poznati hrvatski novinar Mirko Klarin. Nakon Ahmića, izložba će navečer biti prikazana u Historijskom muzeju u Sarajevu, a odatle će se, u saradnji sa hrvatskom nevladinom organizacijom Documenta preseliti u Zagreb i Pulu, piše Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.