10.4.2018. 14:10
0
Počinje velika inspekcija u Starom Gradu: Poziva se Rad da se više angažuje na čišćenju i pranju ulica, te odvozu smeća
Općina Stari Grad poziva komunalna preduzeća da se više angažuju na poslovima čišćenja i pranja ulica, odvoza smeća, te održavanja i uređenja zelenih površina i parkova. Ulice u užem gradskom jezgru, a i šire, nisu adekvatno očišćene i uređene, dok su parkovi i zelene površine zapušteni i neuređeni.

Povodom nezadovoljavajućeg stanja higijene zelenih površina i pranja ulica, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić zadužio je danas općinske službe da hitno stupe u kontakt sa nadležnim komunalnim preduzećima i podsjete ih na njihovu zakonsku obavezu.

- Imajući u vidu da su u užem starogradskom jezgru svega tri parka, odnosno zelene površine-At mejdan, Trg oslobođenja-Alija Izetbegović (dio) i Mustaj-pašin mejdan – ovakvo stanje je nedopustivo - kazao je Hadžibajrić. Nezadovoljan je i stanjem javne rasvjete.

- Naša inspekcija, između ostalog, ima zadatak i da redovno izvještava o stanju javne rasvjete u Starom Gradu. Stalno dobijamo pritužbe građana jer javna rasvjeta ne radi. Nedopustivo je da nemate rasvjetu tamo gdje je postavljena, a naročito u užoj gradskoj jezgri - dodao je.

Hadžibajrić je kazao da je krajnje vrijeme da se komunalna preduzeća uozbilje i počnu raditi svoj posao, te je upozorio da za nerad nema izgovora.

- Komunalna preduzeća uglavnom tvrde kako nemaju dovoljno sredstava, mehanizacije, ljudstva i slično, pa onda općine preuzmu na sebe obavezu da finansiraju određene radove i to postaje praksa. Tome moramo stati ukraj! Ne mogu općine beskonačno finansirati kantonalna preduzeća za ono što je njihova zakonska obaveza.

Počinje opsežna inspekcijska akcija

Početak turističke sezone još je jedan od razloga zašto se u užem starogradskom jezgru ne smiju dopustiti neuređene ulice, zapušteni travnjaci i zelene površine. Prema programu održavanja javnih zelenih i rekreativnih površina KJKP “Park“ u 2018. godini, higijena zelenih površina i travnjaka podijeljena je po zonama, a podrazumijeva čišćenje otpadaka, travnjaka, grmlja, živih ograda, metenje staza i platoa, proljetno izgrabljivanje travnjaka, mašinsku i ručnu košnju i drugo. Programom je također predviđeno intenzivnije održavanje u proljetnim i ljetnim mjesecima, ali se na terenu to ne primijeti.

Prema programu rada KJKP “Rad“, saobraćajnice na Baščaršiji (Sarači, Baščaršijski trg, Telali, Štrosmajerova, Obala Kulina bana itd.) trebale bi se prati pet puta sedmično u trećoj smjeni, dok bi ulice drugog prioriteta (Pehlivanuša, Dženetića čikma, Mula Mustafe Bašeskije itd.), trebalo prati tri puta sedmično. Nažalost, čistoća ovih saobraćajnica nije zadovoljavajuća i upravo iz tih razloga već drugu godinu zaredom, Općina Stari Grad angažuje Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vratnik“ kako bi obavili noćno pranje ulica u užoj starogradskoj jezgri.

Općinski načelnik naredio je i pojačan inspekcijski nadzor po pitanju zauzimanja javnih površina, a sve s ciljem da se uže gradsko jezgro dovede u zadovoljavajuće stanje, kako po pitanju higijene, tako i bespravnog korištenja javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti, štandova za prodaju robe, prirodnih cijeđenih sokova i dr. Inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove kreću u opsežnu akciju provjere zauzimanja javnih površina, a svim bespravnim korisnicima bit će izdata rješenja o uklanjanju i prekršajne prijave. Inspekcija će u narednom periodu izvršiti uklanjanje svih štandova/tezgi koji djeluju bez dozvola za rad, a u fokusu će biti ulice Ferhadija, Sarači – uže gradsko jezgro. Pozivaju se građani da ozbiljno shvate ovo upozorenje kako se, nakon inspekcijskog nadzora,  ne bi izlagali novčanim kaznama i oduzimanju predmeta.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.