13.4.2018. 11:15
0
Šarović: Rusija će ukinuti zabranu uvoza jabuka iz BiH
Sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) koji je održan u četvrtak u Moskvi sa ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio je pozitivan, istakao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Ruska strana je zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe. Mi sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantujemo da sistem funkcioniše onako kako smo ranije potpisali u protokolu - istakao je ministar dodajući da uspostavljeni sistem kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusku Federaciju i da taj sistem u potpunosti funkcioniše.

- Ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što smo uradili, te da onda svoju odluku stavi van snage - naglasio je ministar.

Ruska strana će detaljno analizirati sve što je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled.

- Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške - istakao je ministar Šarović.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.