14.4.2018. 9:00
0
Cormack: Građanima trebaju poslovi i obrazovanje, a ne korupcija i nacionalističke retorike
Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini tokom gostovanja na N1 izjavila je da Ambasada SAD-a i drugi evropski zvaničnici rade sa svim relevantnim strankama u državi, rade na tome da ih okupe i iznađu rješenja za promjene izbornog zakona. Kazala je i to da Ambasada SAD-a traži partnere u cijeloj zemlji, ali da Milorad Dodik to nije .

Ona je kazala da se izbori moraju održati, a rezultati provesti. 

Ambasadorica SAD-a u proteklom periodu obavila je sastanke sa većinom stranaka u BiH, izuzev sa Draganom Čovićem i HDZ-om, ali da je i taj susret u fazi planiranja. 

- Dogovarali smo da odemo u Mostar, da se sastanem sa Čovićem, ali zbog rasporeda nismo mogli. Radimo na sastanku naredne sedmice, a sve stranke moraju biti dio rješenja - navela je Cormack. 

- Ovo su komplicirana pitanja, ljudi imaju jaka osjećanja. Mnogo dijaloga mora da se odvija. Stranke moraju biti spremne na kompromis, a to je teško. Mora se doći do rješenja, da se popravi izborni zakon - da dođe do izbora.

Ona je apelovala na sve lidere u BiH da iznađu rješenje za ovo pitanje. 

- Jasno je da svi lideri u ovoj zemlji treba da budu ti koji će pronaći rješenja. Vidjeli smo koliko je to problematično. SAD-u je stalo do građana, da idu u EU i NATO. Radimo zajedno da pomognemo dijalog, u većim grupama, nekada pojedinačno. Vjerujemo da postoje rješenja i da će naporan rad dovesti političare do finiša. 

Cormack je kazala da je realni optimista, ali da se treba uraditi mnogo posla. 

- Stranke treba da se okupe i treba da vode teške razgovore.

U javnosti su se pojavili komentari da se od Federacije BiH pravi "bošnjački entitet", a ambasadorica Cormack je odbacila takve tvrdnje.

- Definitivno ne. Nijedna od stranaka nije govorila o formiranju bošnjačke Federacije. To su bili prvi razgovori, početna tačka za razgovor sa HDZ-om. Dejtonska struktura je nešto što SAD podržava i nastavit će raditi. Sastajali smo se sa strankama od septembra, u većim grupama ne postižemo rezultate. U manjim grupama je lakše napraviti korak naprijed. Ne znači da se došlo do kraja, to je samo za narednu rundu razgovora. Radujemo se da se i HDZ pridruži - kazala je Cormack. 

Ona je pohvalila proces koji se dešava da bi se obezbijedili izbori u Mostaru. Ocijenila je da se izbornim zakonom treba baviti, kao i apelacijom u slučaju Ljubić. 

- Ali imamo samo nekoliko sedmica do objavljivanja izbora. Definitivno, to treba da bude dijelom narednih razgovora nakon izbora. To pitanje treba riješiti -  kazala je ambasadorica SAD-a u BiH za N1. 

Komentarisala je sigurnosnu situaciju u BiH, odnosno odgovorila da li građani BiH trebaju biti zabrinuti?

- Sigurnost i stabilnost su važne teme, 22 godine SAD radi na tome da da podršku Oružanim snagama BiH, policijskim snagama. Terorizam je ozbiljno pitanje i utiče na sve naše zemlje. Moramo zajedno da radimo. Trebamo nastaviti sarađivati, u BIH se dobro radi da bi se rješavalo to pitanje.

A naoružavanje MUP-a RS?

- U zemlji kakva je BiH, to nisu korisni podaci. Postoje međunarodne norme, one se moraju uvažavati. Ono što vidimo u RS - broj je iznad međunarodnih standarda. Imamo onda reakciju iz FBiH, a svaki korak te vrste je provokativan i beskoristan. To građani ne traže, građanima trebaju poslovi, obrazovanje, prilike za djecu - navela je Cormack.

- Dodik treba da podrži Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH, suverenitet, ali to se nije desilo - kazala je dodavši da Ambasada SAD-a nema problema sa Republikom Srpskom, građanima, institucijama Republike Srpske, te da radi sa građanima i organizacijama.  

U Bosni i Hercegovini je tri godine, putuje po svim dijelovima - šta misli da je najveći problem zemlje, korupcija ili nešto drugo?

- U pravu ste, obišla sam sve dijelove BiH, predivna zemlja, predivni ljudi. Svi mi isto kažu, žele poslove, ekonomski razvoj, da mladi ostanu i grade budućnost. Po njihovom mišljenju korupcija je smetnja. To vidimo i po američkim kompanijama, one dođu, žele investirati. Kada shvatite kakva je situacija oko oporezivanja, mita - koje traže, a američke kompanije to ne mogu platiti jer će ići u zatvor, to okruženje ne mogu prihvatiti. Nastaje problem. Voljela bih ohrabriti američke investitore da ulažu u BiH. Želim poduprijeti više da se radi na ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta. Da bi to bilo moguće, mora se stati ukraj korupciji - navela je Cormack.

Tokom gostovanja kazala je da o obrazovanju najčešće govori, da je potrebna integracija i da učenici u BiH treba da žive u integrisanom društvu, zajedno žive i odrastaju u 21. stoljeću. 

Za kraj, građanima BiH je poručila da BiH ima ogroman potencijal - te da se nada napretku, transparentnim izborima, a da se lideri fokusiraju na istinska pitanja - a ne na nacionalističke retorike.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.