16.4.2018. 18:30
0
Borovac: Aktivnosti na izradi okvirne strategije BiH o saradnji s iseljeništvom
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je danas u Sarajevu, na pres-konferenciji Vijeća ministara BiH, kazala da su nakon usvajanja Politike o saradnji sa iseljeništvom pokrenute značajne aktivnosti na realizaciji ovog dokumenta.

Po njenim riječima, to je bio osnov za višemilionske projekte međunarodnog karaktera u vezi saradnje sa iseljeništvom.

- Potpisali smo sporazum sa 28 gradova i općina koje su već počele, na neki način, od donacija, međunarodnih, da koriste sredstva za unapređenje svojih kapaciteta unutar lokalnih zajednica za saradnju sa iseljeništvom - navela je Borovac.

Dodala je da je nedavno promoviran prvi web portal, a pripremaju i portal za interaktivno dopunsko obrazovanje „na koje naši iseljenici već dugo čekaju“.

Ministrica Borovac je napomenula da je počela i aktivnost na izradi okvirne strategije BiH o saradnji sa iseljeništvom.

- To su sve, na neki način, dobri predznaci, da samo u godinu dana imamo jako značajno interesovanje naših iseljenika, tako da u Njemačkoj formiramo prvo predstavničko tijelo sastavljeno od predstavnika iz BiH unutar Njemačke, koje ima trostruku ulogu, sarađivat će međusobno, sa vlastima u Njemačkoj i u BiH - navela je ministrica Borovac.

Kazala je da su završili mapiranje za 10 zemalja svijeta gdje su naši iseljenici najbrojniji.

Naglasila je da će,  prvi put, naša zemlja imati podatke o ljudskim potencijalima naših iseljenika koji će vrlo brzo biti prezentirani.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.