17.4.2018. 19:00
0
Hadžibajrić: Neću se kandidovati za Predsjedništvo BiH, mladi mogu promijeniti političku scenu
Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić u oktobru 2016. godine osvojio je treći mandat sa više od 10.000 glasova. Skoro godinu kasnije uz još nekoliko nezavisnih načelnika, ali i onih koji su prepoznali novi politički koncept, osnovao je Nezavisnu bosanskohercegovačku listu (NBL), a ove godine izlaze na Opće izbore za sve nivoe vlasti. U intervjuu za agenciju Patria Hadžibajrić govori o aktuelnim projektima, ali i onome što će NBL ponuditi građanima. Otkriva i da li će biti kandidat za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.
Patria: Skoro ste na pola načelničkog mandata - trećeg. Bilo je i lijepih, ali i onih manje lijepih događaja kada govorimo o Općini Stari Grad i vama kao načelniku. Uspjeli ste se s tim izboriti. Kako trenutno ocjenjujete stanje u najstarijoj sarajevskoj općini i šta mogu od vas očekivati građani koji su vam sa više od 10.000 glasova dali povjerenje?

HADŽIBAJRIĆ: Od svog prvog dana na ovoj funkciji želio sam biti načelnik za građane i voditi ovu općinu na način da pomognemo u rješavanju svakodnevnih problema običnih ljudi. Lokalna zajednica najbolje osjeća kako ljudi žive, sa kojim se problemima suočavaju i kako se nose sa životnim nedaćama. Na višim nivoima vlasti je drugačije, jer građani često do njih ne mogu ni doći, a u općini su gotovo svakodnevno.

Kao što je poznato, načelnika biraju neposredno građani i tu nema dvojbe, međutim postavlja se pitanje koliko mi kao načelnici možemo raditi svoj posao kada nam se stalno imputira da se bavimo „nezakonitim radnjama“, a u stvari mi svojim radom 'pokrivamo' nerad i nefunkcionalnost sistema – o čemu se uopšte ne govori.

Opštine su prinuđene da rješavaju probleme iz domena infrastrukture, opremanja i izgradnje školskih objekata, dječijih vrtića i drugog, a što nije u našoj nadležnosti, nego kantonalnih ministarstava i drugih nivoa vlasti. Drugim riječima, presude Ustavnog suda FBiH, njih 44 donesene su u korist lokalne samouprave, pogotovo one koje se tiču Kantona Sarajevo, nikada nisu provedene. Zakoni koji tretiraju komunalnu djelatnost su još 2010. godine stavljeni van snage presudama Ustavnog suda, a ništa se nije promijenilo. Čovjek se zapita, u kakvoj mi to državi živimo kad su odluke i poslovi koje donosimo i obavljamo na samoj granici legaliteta, pa čak i zakonitosti. S druge strane, kad ne bismo tako radili doveli bismo u pitanje funkcionisanje kompletnog sistema na području KS, pa čak i šire.

Zakoni se donose kako bi se moglo mešetariti

Iz svega ovog možete vidjeti da se jedini pravi izvor vlasti, djelovanja i rada na terenu institucionalno nalazi u okviru opština. Lokalne zajednice u moru neprovodljivih i nepropusnih zakona koji se donose na svim nivoima kako bi se moglo mešetariti – pogotovo kad je u pitanju imovina, zemljište, objekti i sl., a zarad partokratijskih, a nerijetko i ličnih interesa - zapravo su stvarni nosioci vlasti, prije svega izvršne. Pa, dovoljno je vidjeti političko stanje u BiH, gdje se nerijetko parlamentarne sjednice ne održavaju po nekoliko mjeseci.

Patria: Nemate dilema kad se treba uhvatiti ukoštac sa problemima, pa čak i kada vas optužuju za sve i svašta. Vi ste to očekivali tokom proteklog perioda?

HADŽIBAJRIĆ: Što se tiče optužbi za sve i svašta, kako navodite, to nije ništa novo i njih će vjerovatno biti još i više kako se izbori budu približavali. Ali, kada čovjek prihvati određenu političku funkciju, on prihvata i sve što ona sa sobom nosi i mora biti spreman na laži i podmetanja. Život je satkan od kiše suza i ljudske zlobe, pakosti i ljubomore – pogotovo u političkom ambijentu u kojem mi živimo, radimo i bitišemo, tako da čovjek mora naučiti da te stvari odbija od sebe jer kada bi ih prihvatao postao bi isti kao i oni koji ih šire.

Patria: Imate odobrena sredstva Saudijskog fonda za razvoj za četiri velika infrastrukturna projekta u vrijednosti većoj od 13 miliona KM. To su izgradnja sportske sale u OŠ “Edhem Mulabdić“, izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, nadogradnja objekta Doma zdravlja Stari Grad i „utopljavanje“ zgrade Općine Stari Grad. Kada se očekuje početak izgradnje projekata, a šta je ono što će Općina raditi/graditi iz vlastitih sredstava?

HADŽIBAJRIĆ: Najvažnije je da su ta sredstva osigurana što je meni i potvrđeno kada smo pregovarali prošle godine u Rijadu. Međutim, nisam zadovoljan dinamikom realizacije projekata koje će kreditirati Saudijski fond, ali ona, nažalost, najmanje zavisi od nas. Realizacija se odvija na višim nivoima vlasti, a sve u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH. U ovom momentu znamo da je Federalna vlada prihvatila zaduženje FBiH po sporazumu o zajmu sa Saudijskom fondom za razvoj infrastrukture u Starom Gradu, dok je ranije sporazum prihvatilo i Predsjedništvo BiH.U narednoj fazi slijedi zvanično potpisivanje sporazuma, a nakon toga i konačna ratifikacija sporazuma.

Uporedo s tim mi smo izvršili reviziju projektno-tehničke dokumentacije za sva četiri kapitalna projekta. Izbor izvođača radova će se vršiti po procedurama Saudijskog fonda. Projekte moramo završiti do 2021. godine, a otplata kredita počet će za pet godina i trajati 20 godina. Nažalost, prema dosadašnjem iskustvu, naša procjena je da bi početak radova mogao biti tek u narednoj građevinskoj sezoni – proljeće 2019, iako smo mi planirali da to bude ove godine.

Dotad, mi nastavljamo sa realizacijom svega onoga što smo predvidjeli planom rada za ovu godinu i za što smo sredstva planirali budžetom. Počinje građevinska sezona, a to znači i početak radova na sanaciji komunalne infrastrukture za što smo već ugovorili radove.

Patria: Vaša općina je turističko središte Sarajeva. Sada je otvorena i Trebevićka žičara koju je Stari Grad i finansijski i na svaki drugi način podržao. Kako se može unaprijediti turistička ponuda Sarajeva, kako  da turistima budemo glavno odredište, a ne samo jedna od usputnih destinacija?

HADŽIBAJRIĆ: Mi smo oduvijek pokazivali opredjeljenje i podršku realizaciji projekta Trebevićka žičara, svjesni njene važnosti za Sarajevo i Stari Grad – i to ne samo u ekonomskom smislu, nego još i više u onom simboličnom značenju ponovnog pokretanja Žičare za sve one koji su odrastali uz nju. Trebevićka žičara je i naš projekat, ona je simbol Starog Grada, a učestvovali smo i u administrativnom i finansijskom smislu – pritom mislim na izdavanje svih potrebnih dozvola, eksproprijacije nekretnina, ustupanje Vidikovca na korištenje Gradskoj upravi i naravno pola miliona KM koje smo donirali. To jeste projekat koji će unaprijediti turističku ponudu i mislim da se već mogu pratiti konkretni rezultati i pokazatelji toga.

Kao Općina, mi smo u prethodnim godinama mnogo uložili u infrastrukturu užeg starogradskog jezgra. Mišljenja smo da turistima prije svega morate osigurati kvalitetnu infrastrukturu da bi uživali u ostaloj ponudi, a nažalost Baščaršija to nije imala. Zato smo mi rekonstruisali kompletno jezgro: Baščaršijski trg, Sarače, Bravadžiluk, Mali Bravadžiluk i Oprkanj, a uz to smo uradili projekat postavljanja info-panoa koji pokazuju našu bogatu ponudu – kulturno-historijsku, gastronomsku i drugo, otvorili Info-press centar za turiste, Turističkoj zajednici ustupili prostor u Saračima za njihov objekat i drugo...

Patria: Mogu li općine sa Gradom i Kantonom Sarajevo napraviti zajedničku strategiju?

HADŽIBAJRIĆ: Mišljenja sam da se lokalna zajednica mora uključiti u priču o turizmu u smislu vraćanja nadležnosti, a samim tim i prihoda. Lokalne zajednice najviše ulažu, a ništa nam se ne vraća. Mi smo već napravili Strategiju održivog razvoja turizma Općine Stari Grad 2018-2022. koja usmjerava razvoj i definiše prioritete u razvoju turizma na području općine. Naša Strategija definiše kreiranje novih turističkih usluga, pješačkih staza, turističke ponude za kulturno-historijske objekte, planinarskih puteva, gastronomske ponude, eko staza i šetnica, vikend ponude, ruralni turizam, te promociju postojeće turističke ponude.

Patria: Neizostavna tema je politika. Krajem septembra 2017. godine osnovana je Nezavisna bosanskohercegovačka lista čiji ste predsjednik. Okupili ste ljude iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

HADŽIBAJRIĆ: Osnivačka skupština Nezavisne bosanskohercegovačke liste održana je 30.09.2017. godine i tada su izabrani članovi predsjedništva - mislim na najuže rukovodstvo: ja kao predsjednik NBL-a, Sead Džafić načelnik Općine Kalesija, Vehida Fazlić nezavisna vijećnica iz Srebrenika, Jusuf Arifagić poduzetnik iz Kozarca i Zlatko Hujić aktuelni načelnik Bosanskog Petrovca, dok je nedavno na sjednici predsjedništva NBL-a koja se održala u Goraždu za potpredsjednika NBL-a izabran Muhamed Ramović.

Što se tiče ostalih članova, tu je i Brano Despot koji je plastični hirurg porijeklom iz Bosanskog Petrovca, Dragica Marić iz Vogošće, zatim Anto Marković koji je nezavisni vijećnik i privrednik iz Srebrenika, Emir Salihović ugledni advokat iz Sarajeva i drugi.

NBL je politička opcija koja gravitira centru

Na ovaj način smo htjeli da pokažemo jednu raznolikost i šarolikost svih nacija kada je u pitanju NBL, kao i naše opredjeljenje da je NBL politička opcija koja gravitira centru, a možemo slobodno reći i nekoj građanskoj opciji. Mada, upitno je da li uopšte možemo pričati o bilo kakvim opcijama - lijevim ili desnim, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Mišljenja sam da jasna diferencijacija između lijeve i desne opcije još od postratnog perioda nikad nije napravljena i pitanje lijeve i desne opcije u BiH uglavnom je bilo svedeno na nacionalni kontekst. Prije svega, partije su se dijelile po nacionalnoj – da ne kažem vjerskoj pripadnosti i sve što se dešavalo u prethodnom vremenskom periodu na sve je više ličilo nego na određene opcije, svjedno da li bi one bile desne, umjereno desne, lijeve ili eventualno socijaldemokratske. Kada govorimo o multietičnosti i multikonfesionalnosti, najbliži u tim stavovima do sada je bio SDP,  mada su i oni ranije imali nekih lutanja jer po mom ličnom mišljenju i oni se moraju osloboditi određenih stereotipa prošlosti koje nose kao teret oko vrata. Prema onoj narodnoj izreci da svako vrijeme nosi svoje breme  i mi se moramo prilagođavati upravo vremenu i prostoru u kojem živimo kako bi svima nama bilo puno bolje u BiH.

Patria: Kakav politički koncept nudite građanima BiH i možemo li konačno očekivati promjene?

HADŽIBAJRIĆ: Za NBL mogu slobodno reći da je to jedan sasvim novi pokret na političkom nebu BiH koji će pokušati izabalansirati nacionalne, građanske i radničke interese i prava. Namjerno naglašavam radničke interese jer smatram da se posljednjih dvadesetak godina ta radnička klasa kod nas gotovo izgubila i uglavnom se svela na jedno podaničko klimatanje glavom, što ne mogu reći da je normalno, ali u neku ruku to razumijem jer je u pitanju strah i ljudima se prijeti egzistencijom. Ljudi se boje za svoje porodice i zato imamo jednu totalnu letargiju i močvaru, kada je u pitanju politika u BiH.

Koncept NBL-a vidljiv je iz biografija njegovih čelnih ljudi

Koncept koji NBL nudi građanima BiH, možete najbolje vidjeti iz biografija čelnih ljudi NBL-a, gospodina Seada Džafića, koji otvara fabrike, kako u FBiH tako i u RS-u; gospodina Jusufa Arifagića, koji ima najveću farmu norveških krava na svijetu, a čije su farme rasprostranjene u oba entiteta; gospodina Ante Markovića iz Srebrenika, građevinskog poduzetnika i privrednika, istinskog bosanskog Hrvata, neopterećenog bilo kakvim nacionalnim antagonizmima. Moram istaći i gospodina Zlatka Hujića, načelnika Općine Bosanski Petrovac, čovjeka kojem je više od pola familije pripadalo narodnim herojima iz Drugog svjetskog rata, kao i gospodina Muhameda Ramovića iz Goražda, kojeg svi dobro znaju kao i njegov rad na terenu i širokogrudnost, kada je u pitanju saradnja Grada Goražda sa susjednim entitetom. O sebi bi bilo neskromno da pričam, s obzirom da sam po treći put izabran za načelnika Općine koja predstavlja jezgro BiH. Narod je to vjerovatno prepoznao izabravši nas na sve ove funkcije i nadamo se da će tako biti i ubuduće. Završio bih ovaj odgovor jednom narodnom poslovicom: „Što bešika zaljulja to lopata zakopa“, a narod sada neka procijeni.

Patria: Borba će se voditi i za Predsjedništvo BiH? Da li će NBL ponuditi svog kandidata, odnosno da li će Ibrahim Hadžibajrić biti u utrci za najviši državni vrh? Ako nećete, da li ćete dati podršku nekom drugom kandidatu? Imat ćete i kandidata za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, privrednika Jusufa Arifagića.

HADŽIBAJRIĆ: Borba se hoće voditi, a najveća borba bit će za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Odmah vam mogu reći da, kako u ovom trenutku stoje stvari, ja neću biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a da li ćemo ponuditi kandidata iz NBL-a za tu poziciju, ili ćemo podržati nekog drugog kandidata to zavisi od toga ko će biti kandidati ostalih stranaka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Kad je u pitanju Republika Srpska, tu smo se već opredijelili da naš kandidat za mjesto Predsjednika RS-a, odnosno potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda bude Jusuf Arifagić – čovjek koji živi, radi i stvara zajedno sa svojom porodicom u svom rodnom Kozarcu u Krajini. Jusuf Arifagić kroz poziciju za koju je kandidovan ne traži svoje „uhljebljenje“ da se tako izrazim, jer je ekonomski sasvim nezavisan i uistinu smatram da je njegova pobjeda neupitna. Ukoliko bude drugačije, onda cjelokupan koncept o kojem se godinama priča kada je u pitanju manji entitet u BiH i birači koji bi drugačije odlučili kada izađu na izbore ili ne izađu nikako, ne bi imao svrhe.

Patria: Čini se da nikad više nije bilo nacionalizma, fašizma, a znamo gdje nas je to odvelo 90-ih. Svemu tome doprinose i nacionalističke politike. Kako se s tim izboriti i koja je vaša poruka građanima Bosne i Hercegovine?

HADŽIBAJRIĆ:  Mnoge političke strategije, koje su trenutno na sceni u BiH, uvezene su izvana, prije svega mislim na naše susjede sa istoka i sa zapada, i ta oprobana matrica dosad je funkcionisala i koristila se na prostorima BiH.

Tu mislim na vaše pitanje o nacionalizmu i fašizmu, jer upravo političke elite koje se trenutno nalaze na vlasti, neke manje neke više, i opstaju na toj matrici 'zavadi pa vladaj', a narod ko narod, isprepadan, izbezumljen, bez ikakve vodilje i svjetla na kraju tunela, a ima ga, i dalje sabijen u torove, glasa po inerciji.

Patria: Prema Vašem mišljenju, kakva je politička strategija potrebna Bosni i Hercegovini?

HADŽIBAJRIĆ: Pričati o političkoj strategiji u BiH trenutno suviše je rano, jer mi živimo u jednom vremenu kopija i plagijata, u vremenu kada drugi vole da se kite tuđim perjem, tako da sve što bi čovjek poslije izbora, ukoliko budemo participirali u vlasti, uradio suprotno od ovoga što je vlast dosad radila, bio bi uspjeh i ne bi ništa pogriješio.

Jedna jedina strategija, izuzimajući strategije koje će evidentno isplivavati u narednom vremenskom periodu, kako se izboru budu približavali, a kroz razne vidove planova i programa, je strategija kako animirati ljude, građane BiH, prije svega mislim na mlade da izađu na izbore. Ako izlaznost na izborima bude, kao što je i dosad bilo, 51, 52%, u tom slučaju ne treba ni prebrojavati glasove, znamo već unaprijed ko će dobiti. Ukoliko se omladina i mladi probude, onda to političku scenu u BiH totalno mijenja. Kroz prethodni vremenski period naslušali smo se mnogo o strategijama, reformama i određenim privrednim agendama, a da ni sami nismo znali šta nam se to nudi i servira, jer očito volimo da se razbacujemo kojekakvim stranim izrazima, a u suštini, iza toga ne stoji ništa. Najbolji nam je primjer totalni kolaps svih kapitalnih projekata koji su bili najavljeni prethodnih godina, a malo od toga se pokrenulo, izuzimajući privatne incijative i privatni sektor.

Razlog leži u tome što nažalost mi živimo jedan život političke dezorijentiranosti kada je u pitanju strategija za BiH. Jedni je nemaju nikako, a drugi se oslanjaju na političku strategiju svojih mentora sa istoka ili sa zapada, i sve ovo dosad je bila strategija tzv. političke milostinje, da li će vam jedan, drugi ili treći nešto dati, ili ćete vi nešto njemu prodati u bescijenje, a od svog sopstvenog naroda napraviti robove. Sve dok se ne budemo okrenuli jedni drugima i ne budemo shvatili da smo za sve jedna najobičnija marioneta za potkusurivanje, sigurno nećemo izaći na zelenu granu.  

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.