20.4.2018. 14:58
0
Vajzović: Današnja sjednica Parlamenta trebala ličiti na basnu - “Bježi vuče, eto jagnjeta"
Hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH koju je tražio Klub SNSD-a danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.
Medijske istupe člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izebegovića o proizvodnji oružja u FBiH i jačanju namjenske industrije iz SNSD-a su ocijenili ratno-huškačim, nakon čega su zatražili hitnu sjednicu Parlamenta BiH.

Na sjednici se, od 42 zastupnika pojavilo tek njih 11, i to zastupnici iz SNSD-a, Saveza za promjene i HDZ BiH. Zastupnici iz SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i NB-a nisu se pojavili na toj sjednici. Predsjedavajući Predstavničkog doma Državnog parlamenta Mladen Bosić današnju sjednicu nazvao je predizbornom kampanjom SNSD-a, ali, kako je rekao, sjednicu je morao zakazati jer mu to nalaže Poslovnik.

Zastupnica DF-a u Državnom parlamentu Hanka Vajzović, koja također nije prisustvovala današnjoj sjednici, ne vidi u izjavi Izetbegovića išta što je, kako kaže, ličilo na (ratno)huškačku retoriku.

- Misli da uz akutne probleme koje u BiH imamo (pa i one sigurnosne), a kojima se gotovo uopće ne bavimo iako zaslužuju ozbiljnu parlamentarnu raspravu - ne vidim razloga da se i na kakav način (ponajmanje na hitnoj sjednici PD PSBiH) bavimo jednom usputnom izjavom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u kojoj ne kaže da pravimo oružje za rat (da s nekim zaratimo) već “za tržište” i (ništa logičnije za jednu, bilo koju zemlju koja brine o sigurnosti svojih građana) "za ne daj Bože”, a svi znamo da to, drukčije kazano, znači “zlu ne trebalo”.

Baš kao kad se u kućnom budžetu ciljano prištedi po navici: daj Bože da ne zatreba, ali neka se “nađe” upravo “za ne daj Bože”. Što je tu zla namjera ili eventualni ratni plan? Budući da takvu poruku kao građanin, kao zastupnica i, pogotovo, kao lingvist komunikološki upravo tako tumačim i ništa u tome lošega ne vidim, onda logično ne podržavam ni zakazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH koja bi se bavila isključivo tom izjavom – kaže Vajzović u komentaru za novinsku agenciju Patria.

Umjesto toga, ističe, bilo bi u sigurnosnom pogledu puno važnije i hitnije raspravljati o neutvrđenoj količini municije i snajperima što su “nestali” u Graničnoj policiji BiH ili, kako kaže, još hitnije, o oružju u RS-u, i o onim nedavno nabavljenim količinama dugih cijevi za policiju RS-a, te osobito o najnovijem slučaju vezanom za hiljade komada oružja “raznih vrsta, marki, modela i kalibara” prikupljenih od građana, a zatim, protivno zakonu, “tajnom kupcu” prodatih umjesto da se, po zakonu, unište. 

- Da li je tu riječ o kriminalu ili su to pak prvorazredna sigurnosna pitanja koja nisu čak ni verbalna, retorička,  već stvarna, golim okom gledano, alarmantno upozoravajuća (?) - to zasad ne znamo i pitanje je hoćemo li ikad saznati: je li jedno (kriminal), drugo (sigurnosno pitanje) ili istovremeno oboje? Kako god, za takve bi povode bilo mjesta i potrebe hitne sjednice zakazivati. Toga, međutim i nažalost (kao ni mnogih drugih za državu i život građana važnih pitanja) nema na dnevnom redu - ni na Komisiji za odbranu i sigurnost, a kamoli na sjednicama domova PSBiH. I onda neko očekuje da će normalan svijet učestvovati u predstavi “Drž’te lopova!” – kaže Vajzović, dodajući da ohrabruje ipak činjenica da je većina stranaka „(SDA, logično, uz ostalo i radi svoga predsjednika, ali i DF, SDP, SBB i drugi) doprinijeli da se ova tendenciozno zakazana sjednica ipak ne održi.“

- Naravno, kad na takve “političke doskočice" ne pristanete, bit će da su opet pokretači ove demokratske i parlamentarne farse majorizirani, preglasavani, ugroženi - šta li već. I to u pravilu po principu: Ugroženi smo jer ne date da vas ugrožavamo!  A ugroženi su, kako kaže SNSD-ov zastupnik Košarac, zbog “samovolje Izetbegovića” i Bošnjaka, ugroženi što u Sarajevu “raste atmosfera pritiska na predsjednika RS-a", što “bošnjačke stranke” ne prihvataju "institucionalni dijalog o važnim pitanjima u ovoj zemlji”, što ignorišu “zajedničke institucije”, da dalje ne nabrajam.

Šta reći na to da se za dijalog zalažu i državne institucije brane oni koji odavno ni na komisije PSBiH ne dolaze (što im je inače u  "opisu posla", za to plaće primaju). I reče uz to Košarac kako predsjednik RS-a (Dodik) nikad ne prijeti ratom. Tačno, on nikad nije poput Izetbegovića rekao da se naoružava “za ne daj Bože”. On o tome ne priča - on očito radi i to “za daj Bože”.

Ili, šta reći na čuvenu izjavu SNSD-ove poslanice Milice Marković izrečenu (30.8.2016.) usred Zastupničkog doma: "Bošnjaci i treba da se plaše zajedničke vježbe MUP-ova Srbije i RS-a, i trebaju se prepasti te vježbe koja je pokazala snagu Srbije i RS-a.”  O tome nismo posebno raspravljali, a strahovi ostali, iskustveno dakako pojačani, a iskustveno svjedočimo: ne znaš šta je gore - kad vam neki otvoreno prijete, kad potajno rade ili kad kukaju da su pritom upravo oni “ugroženi”. Šta god, rezultati su isti: zna se ko je kome i kako “glave došao”. Dakle, sve u svemu, današnja je sjednica trebala ličiti na neku predizborno izrežiranu basnu pod naslovom “Bježi vuče, eto ja(g)njeta!” Šta ti tu nama “za ne daj Bože”?! – zaključuje Vajzović.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.