23.4.2018. 20:30
0
Ministarstvo komunikacija i prometa ne može podnijeti međunarodnu arbitražu
Podnošenje zahtjeva za međunarodnu arbitražu nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, kazali su iz ovog ministarstva za Patriju, nakon što je u Dubrovniku potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation.

- Pitanja vanjske politike, u nadležnosti su Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoga Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti iste komentirati, pri čemu se ističe da je 13. 3. 2018. godine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo strategiju vanjske politike Bosne i Hercegovine 2018. – 2023., te predlažemo da odgovore na pitanja iz oblasti vanjske politike potražite u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine – kažu iz Ministarstva za NAP.

Procjenjuje se da će izgradnje Pelješkog mosta košati oko 526 miliona eura s uključenim PDV-om, od čega Evropske unije sufinancira 85 posto troškova.

Eksperti upozoravaju da gradnjom Pelješkog mosta BiH gubi pravo izlaza na otvoreno more, što se direktno tiče suvereniteta BIH i prava koja joj pripadaju kao suverenoj pomorskoj državi, sukladno odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, kao i drugim međunarodnim aktima koje su prihvatile i čije su članice i Bosna i Hercegovina, i Hrvatska.

- U prethodnom razdoblju, aktivnosti Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine bile su vezane isključivo uz tehnička pitanja nesmetanog prilaza Neumu. Pitanja utvrđivanja granice u nadležnosti su Državne komisije za granice, te predlažemo da kod Državne komisije za granice potražite informacije o navedenom – rekli su iz Ministarstva, odgovarajući na pitanje da li će poduzeti korake kako bi zaštitili prava Bosne i Hercegovine.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.