25.4.2018. 16:45
0
Denis Zvizdić: Aktivacija MAP-a bila bi snažna poruka za stabilnost BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom predsjednika Vlade Republike Turske Mehmetom Simsekom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji.

Zvizdić je naglasio da se stvari u Bosni i Hercegovini odvijaju u pozitivnom pravcu, te da je ostvaren značajan napredak u kreiranju pozitivnog poslovnog okruženja kroz reforme i približavanje BiH Evropskoj uniji.

Istaknuo je da su najvažniji politički ciljevi BiH održavanje mira i stabilnosti te ubrzani ekonomski razvoj kroz euroatlantske integracije, dodajući da bi aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) bila snažna poruka za stabilnost BiH.

Zamjenik turskog premijera Simsek napomenuo je da Turska vidi Bosnu i Hercegovinu kao prijateljsku zemlju, dodajući da će uvijek podržavati BiH te da je ta zemlja najsnažniji zagovornik aktivacije MAP-a.

Tokom susreta razgovarano je i o modalitetima unapređenja saradnje u sektorima poljoprivrede, transporta, industrije i turizma, s osvrtom na modalitete finansiranja i izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

Razmatrano je i produženje turskih kreditnih linija namijenjenih povratnicima, te proširenje na kreditiranje razvoja start up kompanija i malih i srednjih preduzeća.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je Turskoj na podršci i produženju izvoznih ugovora za BiH, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.