26.4.2018. 12:15
0
Nema kvoruma: Hrvati nisu došli na sjednicu Doma naroda
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas zasjedao, jer nije bilo kvoruma. Sekretar Doma naroda obavijestio je da iz Kluba Hrvata nedostaju tri delegata.

Obaviješten sam da Ljiljana Zovko, Zdenka Džambas i Mario Karamatić ne mogu prisustvovati sjednici – kazao je sekretar Doma naroda PSBiH.

Ognjen Tadić, predsjedavajući ovog Doma kazao je da se naredna sjednica zakazuje za 15. maj. Tadić je na pitanje novinara je li ovakav čin delegata iz reda hrvatskog naroda zapravo blokiranje izbornog zakona kazao da su novinari očito vidjeli "trag koji je prekrio snijeg."

- Ja se nadam da kolege nisu protiv sadržaja zakona nego mišljenja da se ne može implementirati u ove izbore, ali se nadam da će 15. maja podržati ovakav tekst da bi se 2020. primijenio. Moram vam reći da je danas stiglo mišljenje Agencije za javne nabavke gdje kažu da nema niti jedne primjedbe na ovaj zakon - kazao je Tadić.

Podsjećamo, danas je trebao biti razmatran zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom Državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Dom naroda PSBiH je na prošloj sjednici, nakon diskusije o zahtjevu Predstavničkog doma Državnog parlamenta da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, usvojio zaključak koji je predložio Klub hrvatskih delegata da se odgodi izjašnjenje o tom zahtjevu.

Na dnevnom redu je bio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine čiji su predlagači delegati kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Marijo Karamatić i Martin Raguž.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.