21.5.2018. 9:50
1
Prije 26 godina zapaljena Zetra, obnovljena 1999. godine
Na današnji dan 21. maja 1992. godine, granata ispaljena sa agresorskih položaja, zapalila je olimpijsku dvoranu "Zetra".

Granata je oko 12 sati ispaljena s Kromolja, a neposredno nakon toga pripadnici Teritorijalne odbrane i vatrogasci su pokušali ugasiti vatru, ali nisu bili u stanju, jer su agresori, kada su vidjeli da vatrogasci gase požar, počeli sa žestokim granatiranjem.

Tog dana izgorio je ponos grada Sarajeva, a dvorana je izgrađena 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su se 1984. godine održale u Sarajevu. Dvorana je obnovljena 1999. godine, a danas nosi ime "Juan Antonio Samaranch", po legendarnom predsjedniku MOK-a. 

Dvorana Zetra je danas sastavni dio Olimpijskog centra u sarajevskom naselju Koševo, sjeverno od središta grada. Nalazi se u blizini stadiona "Asim Ferhatović - Hase", na kojem su se održale ceremonije otvaranja i zatvaranja tih Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Zetra je prvenstveno bila dvorana za hokej na ledu. Kapaciteta je 12.000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20.000 ljudi, ako su u pitanju koncerti i slične manifestacije. Zetra je najveći objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, ova se dvorana koristila za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.