22.5.2018. 17:57
0
Venecijanska komisija saslušala prijedloge političkih partija o Izbornom zakonu BiH
Članovi pet političkih partija u FBiH završili su današnji sastanak sa predstavnicima Venecijanske komisije u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, na kojem je govoreno o izmjenama Izbornog zakona BiH. Nakon sastanka je istaknuto da su predstavnici Komisije saslušali prijedloge mogućih izmjena Izbornog zakona, ali da oni sami nisu nudili rješenja.
Na sastanak sa Komisijom u zgradi Delegacije EU došli su predstavnici SDP-a, DF-a, SDA, SBB-a i HDZ-a BiH.

Predstavnici političkih partija u BiH razišli su se po pitanju izmjena Izborno zakona u zemlji. HDZ BiH i Dragan Čović traže da se u Dom naroda Parlamenta FBiH delegati jednog naroda biraju isključivo iz onih kantona u kojima su većina, dok ostale političke partije to vide kao nove etničke podjele u BiH. Kao savjetodavno tijelo pozvana je Venecijanska komisija, čiji bi savjeti mogli pomoći u prevazilaženju ove krize.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je novinarima nakon sastanka da članovi Venecijanske komisije nisu tu da ponude rješenje, već da daju stručne savjete, kako bi se postigao kvalitetan domaći kompromis.

Zoran Mikulić iz SDP novinarima je rekao da su ponovo najtvrđe stavove imali predstavnici HDZ-a BiH, koji, kako je istakao, “ne odustaju od zahtjeva da Dom naroda posluži kao svojevrsna blokada i da omoguće svojoj stranici i članovima da vječno budu na vlasti.”

Mikulić je istakao i to da su prezentirali prijedlog SDP-a i DF-a o izbornim jedinicama, kao i to da su naveli da zbog opstrukcija iz SDA i HDZ-a taj prijedlog nikada nije razmatran niti je bio na dnevnom redu Parlamenta FBiH.

Bilateralni sastanci u zgradi Delegacije EU u Sarajevu bit će nastavljeni sutra od 9 do 12 sati.

Venecijanska komisija predstavlja savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih članica i drugih pravnih normi. Njena mišljenja formalno-pravno nisu obavezujuća, ali se poštuju u državama članicama Vijeća Evrope i Evropske unije.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.